Skip to main content

ROTO tetőablak energiatakarékos újrahasznosítható

Talán közelebb kerültünk ahhoz és már nem utópia, hogy a lakásfelújítók vagy építkezők számára az anyagok kiválasztása során nem csupán az ár, de a beruházás utáni energiamegtakarítás, sőt az adott építőanyag környezetbarát jellege is számít. Környezetünk védelmének ügye egyre többeket érdekel. Az alacsony energiafelhasználás igénye azonban nemcsak a minőségen múlik, hanem a szakszerű beépítésen is. A legjobb, ha az amúgy minőségi építőanyag egyben környezetbarát és újrahasznosítható – ilyen lehet akár egy tetőablak is.

Nemcsak a zöld vagy éppen high-tech irodák, netán a küszöbön álló szabályozásváltozásnak megfelelő alacsony energiafelhasználású lakóházak építésének elmaradhatatlan elemei a minőségi építőanyagok, az épület energiatakarékosságáért felelős nyílászárók, például tetőablakok. A tervezői-kivitelezői, de a gyártói-felhasználói törekvés a Roto 100%-ban újrahasznosítható műanyag tetőablakainál megtalálható.

Régen az egyetlen megoldást a fa ablakok jelentették, mivel a műanyag ablak minősége nem biztosította a megfelelő értékeket, és alapvetően az olcsóság és alacsony minőség érzete is társult a műanyag nyílászáról alkotott képhez. Az utóbbi években a műanyag ablakok egyre népszerűbbek tartósságuknak és kiváló hőszigetelő képességüknek köszönhetően. A műanyagból készült ablakok műszakilag és esztétikailag is megfelelnek a 21. század követelményeinek, és megbízható védelmet nyújtanak minden külső behatás ellen.

Egy családi ház tetőterének energiaveszteségét az elöregedett ablakok, a nem megfelelő hőszigetelés vagy a korszerűtlen beépítés okozzák. Ha a lakásfelújítási programmal a tetőtér modernizálása is elérhető közelségbe került, mindenképp érdemes a tetőtéri ablakok minőségét is megvizsgálni.

ROTO környezetbarát tetőablak

A minőség mellett a kivitelezés a döntő

Az alapanyagok energiafelhasználása vagy éppen a környezet védelmére kifejtett hatása miatt a vásárlók többsége eddig a fa ablakokat választotta, pedig a Roto műanyag tetőablakai már 100%-ban újrahasznosítható alapanyagokból készülnek. Érdemes azonban alaposan utánanézni az ablakok műszaki adatainak. Vannak ugyanis idejétmúlt beidegződések, mint az, hogy egy műanyag ablak nem lehet minőségi. Ha a fa-műanyag ablakokat nézzük, amelyek magja műanyag burkolatú fa, ott a faanyag stabilitása és jó szigetelése az ok, ám a hátrány, hogy a beépítés során alkalmazott átmenő csavarok megsértik a bevonatot. A burkolat alatt a fa nedvesedhet, ami penészesedéshez és rothadáshoz vezethet. A Roto műanyag tetőtéri ablakok típustól függetlenül több légkamrás műanyag profilból készülnek és beépítésükhöz átmenő csavarokra nincs szükség, így a nedvesség nem hatolhat a profilba és nem rontja az ablak hőszigetelő képességét sem.

Másik elterjedt tévhit, hogy egy jobb üvegezésű, több üvegrétegű tetőablak az energia és pénzpazarló tetőterek okozta hővesztést megoldja. A valóságban azonban sokkal inkább az számít, hogy egymáshoz hasonló hőszigetelési értékekkel rendelkező szerkezetek szakszerűen kerüljenek egymáshoz építésre. Hiába a jól hőszigetelt tető és a háromrétegű tetőablak üvegezése, ha télen az ablak körül elolvad a hó. Olyan ablakot érdemes választani, ahol a tokszerkezet is megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik, illetve annak csatlakozása a tetőhöz megoldott. A tetőtéri ablakok tokszerkezete ugyanis kiemelkedik a tető szigetelésének síkjából, így azt oldalról is védeni kell. Az ideális megoldás a tok felső síkjáig érő, az ablakot körbevevő hőszigetelés, amely megakadályozza a hőhíd kialakulását. A Roto Hőszigetelő Csomagja biztosítja a körbefutó szigetelést, ezen felül egy párazáró fóliát is tartalmaz a hatékonyabb védelemért.

ROTO modern tetőablak befektetés költség

Az esztétikus lehet funkcionális

A fa és műanyag ablakok nem csupán megjelenésükben, de a modern funkciók és az energiatakarékos tulajdonságok terén is hatékony megoldásokkal kecsegtetnek. Van néhány hely, ahol mégis érdemesebb a műanyag ablakokat választani, például a párásabb helyiségek esetén, mint amilyen a fürdőszoba, konyha. Egy műanyag tetőtéri ablak előnyei közé sorolható, hogy egyszerű a karbantartása, az ápolása és tisztítása, mindemellett tartós is. Ha mégis ragaszkodunk a természetes fa megjelenéshez, akkor a fahatású dekorfólia jelentheti a megoldást. Megjelenésében a fához hasonló, de garantálja a műanyag ablakok előnyeit.

Az energiatakarékosság kiegészítőkkel is elérhető, mint amilyen a hővédő roló, mely lehet manuális és elektromos. Sőt az elektromos modell esetén a szükséges energia akár a hozzáépített napelem segítségével is kinyerhető. A hatékony hővédelem döntő mértékben hozzájárul otthonunk kellemes légköréhez a nyári hónapokban is. A hővédő roló sűrű szövésű, műanyaggal bevont, üvegszálas anyaga hatékonyan véd a túlzott hőhatás ellen. A roló még azelőtt kiszűri a napsugarakat, hogy azok az üvegfelületet felmelegítenék. Tartós, időjárás- és kopásálló szövetből készül. Megszűri a fényt és kellemes klímájú lakóteret biztosít elsötétítés nélkül.

Akár fa, akár műanyag tetőablakot választunk, a Roto termékei nemcsak esztétikusak, de 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készültek, hozzájárulva az energiatakarékos épület működéshez is.

További információ a Roto oldalán.

A képek forrása: Build Communications / ROTO

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5