Skip to main content

Yellowstone Nemzeti Park Caldera vulkán 

A szupervulkánok képesek lennének megsemmisíteni a komplett földi civilizációt – állítják amerikai tudósok, akik szerint ezek kitörése sokkal kockázatosabb, mint az üstökösök vagy aszteroidák érkezése.

Napjaink vulkánkitörései elképesztő pusztítást mérnek környezetükre, de mindez eltörpül a szupervulkánok energiája mellett. Földünkön létezik ugyanis mintegy 20 olyan tűzhányó, amely több ezerszer nagyobb kitörésre képes, mint a Kanári-szigetek, Hawaii, Izland és Olaszország vulkánjai együttvéve.

hirdetés

Ezek bármelyikének esetleges aktiválódása több mint 1000 köbkilométer anyagot lövellne a levegőbe, ami élelmiszer- és ivóvízhiányhoz vezetne. 

A MÉRGEZŐ VULKÁNI HAMU FÉL KONTINENSEKET TERÍTENE BE, 10–12 FOKKAL CSÖKKENTVE A KÖVETKEZŐ ÉVTIZED ÁTLAGHŐMÉRSÉKLETÉT, AZ OKOZOTT ANYAGI KÁROK ÉS AZ ENERGIAELLÁTÁS KIMARADÁSA PEDIG TELJESSÉGGEL MEGBÉNÍTANÁ A TÁRSADALMAT.

Ilyen vulkán a többi között a Yellowstone Nemzeti Parkban található Caldera. Legutóbbi kitörése ugyan legalább 660 ezer évvel ezelőttre tehető, azonban már több év telt el azóta, mint az utolsó két kitörése között.

A NASA már 2017 óta dédelgeti tervét, hogy valamilyen módon megakadályozza, hogy a Caldera ismét működésbe lépjen.

A katasztrófa elkerüléséhez a tűzhányót lehűtenék egy olyan különleges módszerrel, amelyre még nem volt példa a világon. 

A VULKÁN MELLETT FÚRT 10 KILOMÉTER MÉLY LYUKBA VIZET PUMPÁLVA KÖZVETLENÜL A MAGMAKAMRA ALSÓ RÉSZÉN KEZDENÉK A HŰTÉST, ÉS ÉVSZÁZADOK ALATT ÉVENTE NAGYJÁBÓL MÉTERENKÉNT HŰTENÉK A MAGMÁT.

Az elképzelés még nem forrta ki magát teljesen, a tudósok azt vizsgálják, nem indítaná-e be maga a fúrás a vulkánt, viszont az biztos, hogy a tűzhányóból ezzel párhuzamosan kinyerhető geotermikus energia nagy segítség lenne az emberiség számára.

(Express

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: leohan76 képe a Pixabay -en. 

TOP 5