Skip to main content

kőolaj olaj világpiac ár áremelkedés 

Jelentős drágulás jöhet jövőre és 2023-ban az olajpiacon a JPMorgan amerikai befektetési bank elemzői szerint.

A kőolaj világpiaci ára jövőre elérheti a hordónkénti 125 dolláros szintet, 2023-ra pedig akár a 150 dollárt is.

hirdetés

A SZAKÉRTŐK AZZAL SZÁMOLNAK A BANKNÁL, HOGY A VILÁGPIACI ÁR JÖVŐRE ELÉRHETI A HORDÓNKÉNTI 125 DOLLÁROS SZINTET, 2023-RA PEDIG AKÁR 150 DOLLÁRIG IS DRÁGULHAT A NYERSANYAG.

A bank szerint a potenciális drágulás elsődleges oka, hogy az OPEC-nek limitáltak a kapacitásai, vagyis a szervezet nem fogja tudni érdemben megemelni az olajkitermelést – írja az Oilprice.com.

Az OPEC-et és külsős szövetségeseit (OPEC+) sem hagyják érintetlenül a beruházások elmaradásai. Ennek következtében a JPMorgan elemzőcsapata úgy kalkulált, hogy az OPEC szabad kapacitásai napi 2 millió hordó körül lehetnek, ami jelentősen elmaradna a 4,8 millió hordós piaci konszenzustól – mondta Christyan Malek, az elemzőcsapat vezetője.

Az OPEC+ országok ezen a héten tanácskoznak majd, hogy megtárgyalják, emeljék-e a kitermelésüket vagy szüneteltessék a bővítést. Az eredeti tervek szerint napi 400.000 hordós emelés várható,

DE A JPMORGAN ELEMZŐI SZERINT A SZABAD KAPACITÁSOK ALACSONY SZINTJE MIATT A JÖVŐBEN CSAK NEHEZEN LESZ TARTHATÓ A 250.000 HORDÓNÁL NAGYOBB HAVI KITERMELÉS-BŐVÍTÉS.

Ha pedig az OPEC+ országok nem fogják tudni (vagy nem akarják) érdemben fokozni az olajpiaci kínálatot a következő hónapokban, akkor a kereslet növekedése mellett reálissá válhat az olaj további drágulása.

Az OPEC jelenleg napi 3,8 millió hordó olajjal termel kevesebbet a koronavírus-járvány előtti szinthez képest.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

TOP 5