Skip to main content

Leier Szőlőliget Öko-Lakópark 

Az elmúlt években egyre több olyan beruházás jelent meg a lakáskínálati palettán, ahol alapelv a környezetbarát építés, a fenntarthatóság és az innovatív technológiák alkalmazása. Ilyen zöld projekt a Budapest határában épülő Szőlőliget öko-lakópark is, ahol a tudatos kivitelezés mellett a házak hosszútávú fenntartásához is valóban környezetkímélő megoldásokat építenek be.

A közel 38 hektáron épülő lakópark a Szőlőliget Ökopark Kft. beruházásaként valósul meg a budapesti Naplás-tó természetvédelmi területének szomszédságában. Ezen a hatalmas területen a lakóházak mellett több infrastruktúrát erősítő létesítmény, például óvoda, egészségügyi centrum és étterem is létesül majd. Az ide épülő lakóházak között pedig a befektetők által épített társasházak mellett üres telkek megvásárlására is van lehetőség.

Előregyártással, gyorsan, tudatosan

Az egyik ilyen üres telken fog állni az a 300 m2 alapterületű családi ház, ahol a szerkezetkész épület kivitelezéséhez a Leier Hungária Kft. előregyártott fal- és födémelemeit használják. Az előregyártott technológia nagy előnye, hogy minimális hulladék keletkezik az építkezésen, valamint a helyszíni zsaluzási igény is jelentősen csökken, a monolit födémhez képest.

Ezen előregyártott elemek segítségével az öko-parkban épülő családi házat és a hozzá tartozó medence vasbeton szerkezetét mindössze 6 nap alatt építették meg a kivitelező szakemberek.

A kivitelezés is „energiatakarékos”

A Leier által gyártott falak és födémek esetében jelentős könnyebbséget jelent, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben több munkafázis elhagyható a helyszíni kivitelezésnél; ugyanis a kéregfalakba már a gyártás során - a tervek szerint - belekerülhetnek az elektromos szerelvények is, így az elektromos dobozok elhelyezése, a hozzájuk tartozó védőcsövezés és a gépészeti áttörések kialakítása is kihagyható feladat, valamint a hagyományos téglafalazathoz képest nem kell belső vakolatot készíteni. Így egy szerkezetkész ház megépítése, a megfelelő szakemberekkel csupán néhány napot vesz igénybe, ezzel csökkentve az élőmunka és vele együtt a keletkező hulladék mértékét.

Leier Szőlőliget Öko-Lakópark

A kéregfalak felhasználási módja igen tág; a pincefalaktól kezdve a főfalakon át a támfalakig, de még medencék falának kivitelezésére is alkalmas ez a technológia.

Az előregyártott termékek mellé helyszíni szaktanácsadást is nyújtanak a Leier szakemberei, illetve a kivitelezők részére a cég győri tanpályáján szervezett képzéseket is tartanak, ahol elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert az érdeklődők.

Környezetkímélő megoldások

A lakópark fosszilis energiahordozóktól mentes terület lesz, ugyanis nem alakítanak ki gázhálózatot a területen, hanem csakis megújuló energiaforrásokkal fognak működni az otthonok. Takács Gábor, a Leier előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője kifejtette, mivel nem lesz gázhálózat, így az épületek fűtése kizárólag geotermikus energiával történik majd, ehhez a megoldáshoz pedig tökéletes párosítás a klímafödém technológia.

Leier Szőlőliget Öko-Lakópark

A klímafödém nagy előnye, hogy a mesterpanelbe épített csővezetékek egyaránt alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására akár hőszivattyú kiszolgálására is, így elkerülhetők a csövek sérülése. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület kellemes klímájának kialakításában, hűtésében és fűtésében egyaránt. Valamint a gyártástechnológiának köszönhetően a födém alsó felülete egységes és homogén marad, így nem korlátozza a lakók beltéri dekorációs igényeit sem.

Tudjon meg többet a Leier előregyártott megoldásairól: www.leier.hu/gyors-pontos-eloregyartas-csaladi-hazas-leptekben

Inspirálódjon a Leier előregyártott Típusház kínálatból: www.leier.hu/tipushazak

A képek forrása: Build Communication / Leier

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5