Skip to main content

áremelkedés brent olaj ár világpiac 

Akár 150 dollárra is nőhet Brent olaj ára jövőre, de már idén is jelentős árnövekedés várható több elemzőcég előrejelzése szerint.

Az olajpiacon már 2021-ben is közel ötvenszázalékos árnövekedés volt látható, és ez a trend valószínűleg nem változik idén sem.

hirdetés

Jelenleg 85 dollár környékén van a Brent olaj ára, de a Morgan Stanley előrejelzése szerint ez a harmadik negyedévre kilencvem dollár fölé emelkedhet.

Mindezt azzal indokolják, hogy az olajkészletek erősen fogyóban vannak, és a termelés sem nőtt számottevően az utóbbi időben. 

A JP Morgan ennél is nagyobb emelkedéssel számol: szerintük a Brent olaj ára már idén is 125 dollár lehet, jövőre pedig már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy 150 dollár fölé nő.

Adataik szerint az Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai mintegy nyolcszázezer hordóval kevesebb olajat termelnek ki naponta, mint amennyivel korábban terveztek. 

A Bloomberg becslései azonban még ennél is nagyobb hiányt, naponta 1 millió 200 ezer hordót valószínűsítenek.

Az olajár 2021-ben látott növekedése vezetett ahhoz, hogy Magyarországon maximalizálták az üzemanyag árát.

Az árplafon bejelentését megelőzően a világpiaci tényezők, illetve a forint romlásának hatására drasztikusan emelkedett és rekordokat döntött az üzemanyagár Magyarországon. 

(via Reuters)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: freepik

TOP 5