áremelkedés brent olaj ár világpiac 

Akár 150 dollárra is nőhet Brent olaj ára jövőre, de már idén is jelentős árnövekedés várható több elemzőcég előrejelzése szerint.

Az olajpiacon már 2021-ben is közel ötvenszázalékos árnövekedés volt látható, és ez a trend valószínűleg nem változik idén sem.

hirdetés

Jelenleg 85 dollár környékén van a Brent olaj ára, de a Morgan Stanley előrejelzése szerint ez a harmadik negyedévre kilencvem dollár fölé emelkedhet.

Mindezt azzal indokolják, hogy az olajkészletek erősen fogyóban vannak, és a termelés sem nőtt számottevően az utóbbi időben. 

A JP Morgan ennél is nagyobb emelkedéssel számol: szerintük a Brent olaj ára már idén is 125 dollár lehet, jövőre pedig már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy 150 dollár fölé nő.

Adataik szerint az Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai mintegy nyolcszázezer hordóval kevesebb olajat termelnek ki naponta, mint amennyivel korábban terveztek. 

A Bloomberg becslései azonban még ennél is nagyobb hiányt, naponta 1 millió 200 ezer hordót valószínűsítenek.

Az olajár 2021-ben látott növekedése vezetett ahhoz, hogy Magyarországon maximalizálták az üzemanyag árát.

Az árplafon bejelentését megelőzően a világpiaci tényezők, illetve a forint romlásának hatására drasztikusan emelkedett és rekordokat döntött az üzemanyagár Magyarországon. 

(via Reuters)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: freepik

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu