Skip to main content
hidrogénüzemű gázturbina Stavangeri Egyetem Norvégia

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Tiszta energiát termel a norvég fejlesztés. 

A Stavangeri Egyetem munkatársai zeró kibocsátású erőművet hoztak létre, miután hetek óta sikeresen üzemel hidrogénnel hajtott gázturbinájuk – derült ki az intézmény közleményéből.

hirdetés

Világrekord

Világrekordot állítottunk fel a hidrogénüzemű belsőégésű mikro-gázturbinák terén. Senkinek sem sikerült ilyen módszerrel, annyi energiát előállítania

– írta a fejlesztést vezető Mohsen Assadi professzor.

A gázturbina hatékonysága valamivel alacsonyabb. A nagy előny viszont, hogy a már létező infrastruktúrát képes használni. Ráadásul nem jár széndioxid-kibocsátással

– tette hozzá.

A norvég tudós kiemelte, hogy nem csak egyszerűen a gázturbina üzemanyagának átállítását kellett megoldaniuk, de az üzemanyagellátást és az égésteret át kellett tervezniük. A fejlesztés egyik fő célja, hogy a földgázt használó infrastruktúrát hidrogénre állíthassák át.

A hidrogén nagy előnye, hogy oxigénnel elégetve víz keletkezik belőle, tehát nem szennyezi a környezetet.

Felhasználása gépjárművek hajtására és energiatermelésre komoly előrelépést jelenthet, ha sikerül megoldani a tárolásával, biztonságosságával és előállításával kapcsolatos problémákat.

Előállításához jelenleg túlnyomórészt fosszilis energiahordozókból származó energiát használnak. A hidrogén ugyanakkor megoldhatja a megújuló energiák hullámzó teljesítményének problémáját, aminek kiaknázására jelenleg is komoly fejlesztések folynak.

(Interesting EngineeringNew Atlas)

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Odd Inge Worsøe - Wikimedia Commons

TOP 5