Skip to main content
szén szénerőmű beruházás klímaváltozás IEA

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A globálisan emelkedő infláció és az energiaválság miatt egyre több ország fokozza a szénipari beruházásait. 

Noha a megújulók jelentős szereppel bírnak a világ energiaellátásában, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint sokkal több pénzre lenne szükség a klímacélok eléréséhez, így a szén végleges elhagyásához is.

hirdetés

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint a világon az energetikai beruházások idén több mint 8 százalékkal fognak bővülni, elérve a 2400 milliárd dollárt. A szervezet ugyanakkor úgy kalkulál, hogy 2022-ben jelentős mennyiségű tőke áramlik majd a széniparba.

NOHA A GLOBÁLIS ENERGIAVÁLSÁG MIATT A SZÉN SZEREPE FELÉRTÉKELŐDIK, A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ADHATJÁK A BERUHÁZÁS-NÖVEKEDÉS MINTEGY HÁROMNEGYEDÉT.

Ezzel a megújulókba idén 1400 milliárd dollár áramolhat – írja a CNBC.

Nő a megújulók jelentősége, de nem elég gyorsan

Bár az IEA üdvözölte a megújulók térnyerését, az ügynökség rámutatott, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás aláírását követő öt évben a megújulókat érintő beruházások növekedési üteme alig haladta meg a 2 százalékot. Jóllehet 2020 óta ez növekedési ütem 12 százalékra emelkedett, az IEA szerint ez még mindig jelentősen elmarad a célok eléréséhez szükséges szinttől.

A jelentést kísérő nyilatkozatban az IEA kiemelte,

A TISZTA ENERGIÁRA FORDÍTOTT BERUHÁZÁSOK NÖVEKEDÉSE EGYENLŐTLENÜL OSZLIK MEG A VILÁGBAN.

A bővülés jelentős részét ugyanis a fejlett gazdaságok és Kína adják

A szén lehet a nyertese az energiabiztonsági aggodalmaknak

Az elemzésből az is kiderül, hogy a magas energiapiaci árak és az energiabiztonsággal kapcsolatos nemzetközi aggodalmak miatt egyre több beruházás áramlik a fosszilis tüzelőanyagok területére. Ezek között is kiemelkedik a szén szerepe.

AZ IEA SZERINT 2021-BEN NAGYJÁBÓL 105 MILLIÁRD DOLLÁRNYI BERUHÁZÁS ÁRAMLOTT A „SZÉNELLÁTÁSI LÁNC" TERÜLETÉRE, AMI 10 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉS VOLT 2020-HOZ KÉPEST.

Az elemzők úgy számolnak, hogy a szénipar idén is hasonló léptékű növekedést produkálhat. Várhatóan Kína és India jár majd élen a szénipari beruházásokban, több mint 80 milliárd dollárral.

A globális infláció hatását mutatja, hogy az IEA úgy számol, a 2022-re kalkulált többletberuházások csaknem felét (vagyis 100 milliárd dollárt) a magasabb költségek emésztik majd fel. Vagyis ekkora összeget nem lehet a kapacitások javítására vagy a megtakarításra fordítani.

Az áremelkedés pedig a megújulók területén is látszik. A jelentés kiemelte, a napelemek és a szélturbinák költségei, egy csökkenő időszakot követően, 2020 óta 10-20 százalék közti mértékben emelkedtek. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Véget érhet az európai szénháború

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Laura Otýpková képe a Pixabay -en.

TOP 5