Skip to main content
légy agy távirányítás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Amerikai kutatóknak géntechnológia, nanotechnológia és elektrotechnika segítségével sikerült feltörni a legyek agyát. 

Az új technológia célja

A tudósok vezeték nélküli technikával a légy agyában lévő neuronok egy másodpercnél rövidebb idő alatti irányítását valósították meg.

hirdetés

A National Science Foundation (NSF) és a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) által finanszírozott kutatási projekt célja egy olyan fejhallgató-technológia kifejlesztése, amely nemcsak olvasni tudja az agy idegi tevékenységét, hanem meg is tudja írni azt egy másik személy számára. 

A Magnetic, Optical, Acoustic Neural Access (MOANA) névre keresztelt program célja egy olyan vezeték nélküli fejhallgató kifejlesztése, amely nem sebészeti módon segíti elő az agyak (akár emberi, akár állati) közötti kommunikációt. Jacob Robinson, a Rice Egyetem docense csapatával kifejlesztett egy módszert a légy agyának vezeték nélküli feltörésére.

Hogy törték fel a légy agyát?

A kutatócsoport génsebészeti eljárásokkal avatkozott be a legyek idegsejtjeibe és hő hatására aktiválta őket. A molekulákat felépítő atomok ionos kötéssel kapcsolódnak össze, ha ez az ioncsatorna aktiválódik, a legyek kitárják szárnyaikat, mintha párzási rituáléjukban vennének részt.

A kutatók ezután nanorészecskéket fecskendeztek be a kísérleti legyekbe, amelyeket felmelegítettek, majd a génmódosított legyeket egy elektromágneses fedelű, kamerás dobozba tették, hogy követhessék mozgásukat. Az aktivált neuronok megtették hatásukat: a legyek széttárták szárnyaikat. Az elektromágnes aktiválása és a szárnyak széttárása között fél másodpercnél is kevesebb idő telt el.

A munka hosszú távú célja olyan módszerek kidolgozása, amelyek az emberek agyának bizonyos régióit terápiás célokra aktiválják anélkül, hogy valaha is műtétre lenne szükség.

Robinson szerint a sejtek precíz aktiválásának képessége nagy hasznukra válhat az agy tanulmányozásában, az agyi kommunikációs technológia fejlesztésében, és az agyi rendellenességek kezelésében. Például a látássérülteknél az agy látással kapcsolatos részeit stimulálnák, hogy kiváltsák a nem működő szemeket.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ronny Overhate képe a Pixabay -en.

TOP 5