Skip to main content
Guardian Glass üveghomlokzat energiahatékonyság

Kép forrása: Guardian Glass

Tudta azt, hogy az üveggyártás egyik alapanyaga maga az üveg? És azt, hogy minél több kerül belőle az alapanyagba annál kevesebb energiafelhasználással lehet újabb üveget előállítani? 

Az üvegtermékek egyik legnagyobb felhasználója pedig az építőipar. A Guardian Glass szakértője mesélt a folyamatról, és az üveg építőipari felhasználásának energiahatékony lehetőségeiről.

Még sokakban élnek a sztereotípiák, miszerint az üveghomlokzatú épületek energiapazarlók, hiszen nyáron fokozottan melegszenek, ami a klímaberendezés, télen pedig jobban hűlnek, ami pedig a fűtőberendezés fokozott működtetését eredményezi, így felesleges plusz energiát használva. Ez a régi, egy vagy kétrétegű akár bevonat nélküli üvegezéssel borított házak esetében valóban így van, azonban az üvegipari innovációknak köszönhetően ma már sokféle igényre létezik jó, és energiatakarékos megoldás. Mindeközben pedig, az üveg újrahasznosításával akár csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat is.

Az üvegelőállítás „zöldítése”

Mi kell az üveg előállításához? Homok, szóda, dolomit, mészkő, és még jó pár anyag felsorolásával válaszolhatnánk a feltett kérdésre. Azt azonban kevesen tudják, hogy az összetevők között maga az üveg is megtalálható cserép formájában. Sőt, ami azt illeti, nem is elhanyagolható a szerepe a környezetre gyakorolt hatás szempontjából, hiszen minél több üvegcserép kerül a keverékbe, annál kevesebb energiát igényel a szilárd anyag beolvasztása, így észrevehető energiamegtakarítást eredményez. Arról nem is beszélve, hogy az újrahasznosított üveg ilyen formában nem a szeméttelepen végzi, hanem hasznos célt szolgálhat. Természetesen ennek is megvannak a maga korlátjai, hiszen nem minden üveg alkalmas erre a célra, - pl. a színes, koszos, fémmel, műanyaggal szennyezett, vagy hőálló sem- csakis a jó minőségű, tiszta, válogatott üveghulladék felel meg a kritériumoknak.

„Mi, a Guardian Glass-nál arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával minél nagyobb energiatakarékosságot segítő terméket állítsunk elő”

Tudtuk meg Németh Árpád András okleveles mérnöktől, a Guardian Glass mérnök tanácsadójától. -

„2019-ben a Guardian európai gyáraiban gyártott építészeti üvegtermékek nagy lépést tettek a fenntarthatósághoz vezető úton, és kiérdemelték a Cradle to Cradle (C2C) bronzszintű tanúsítványát. A C2C-tanúsítvány kiosztása öt alapkategóriában nyújtott teljesítmény alapján történik. Vizsgálják az anyagok egészségre gyakorolt hatását, újrahasznosíthatóságát, a megújuló energiák használatát és a szén-dioxid-gazdálkodást, a felelős vízgazdálkodást és végül, de nem utolsó sorban a társadalmi igazságosságot, azaz a felelős, etikus vállalati tevékenységet. A Guardian arany szintű besorolást ért el a Cradle to Cradle anyag-újrahasznosítási kategóriájában az úsztatott és a bevonatos üvegért, valamint ezüst szintű besorolást a laminált üvegért. A C2C-tanúsítvány egy globálisan elismert termékszabvány, amely segít a termékek fenntarthatóságának kiértékelésében és a segítségével az építészek és tervezők már az alapoktól kezdve figyelembe vehetik a fenntarthatóság szempontjait.”

Guardian Glass üveghomlokzat

Üveghomlokzat hatékony energiafelhasználással

Egy, a Glass for Europe megbízásából készült friss kutatás szerint, ha Európa összes épületét nagy teljesítményű üveg borítaná, akkor 2030-ra 30%-al kevesebb energiát fogyasztanának. A jelentés tehát rámutat, hogy az energiatakarékos üvegezés használata, nem csak környezetkímélő lehet, de gazdasági előnyökkel is járhat, hiszen egy jó homlokzat a hűtés-fűtési rendszerek használatának mértékét csökkentheti. És hogy milyen a hatékony üveghomlokzat? A legfontosabb két paraméter, amit figyelembe kell venni, a hőátadási együttható (Uw) és a napenergia áteresztés (g, naptényező) értéke. Az utóbbi optimalizálása további megtakarításokat eredményezhet, hiszen, ha napenergia áteresztést már az üvegréteg megfelelő mértékben szabályozza, akkor a sötétítő/napvédő rendszer is ehhez alkalmazkodva készülhet.

A Guardian Glass választékában a felsorolt kritériumok teljesítéséhez szükséges összes megoldás megtalálható. Ilyen például a Guardian SunGuard® termékcsalád is. Magas szelektivitású termékei nagy fényáteresztést biztosítanak, miközben szabályozzák a napenergia átengedését. Ez a technológia úgy segít a jól megvilágított terek kialakításában, hogy közben meggátolja a belterek túlmelegedését a nyári hónapokban, télen pedig hatékony védelmet biztosít a hőveszteség negatív hatásaival szemben. A modern és energiahatékony épületek kivitelezéséhez így megfelelő választást jelenthet.

Hallgassa meg podcast beszélgetésünket

Spotify- on: https://open.spotify.com/episode/2rhRl4umfaFHTxznDo9tno

Anchor- on: https://anchor.fm/build-communication/episodes/Mona-Lisa-mosolytl-a-vakotsodsig--a-sokoldal-veg-titkai-e1k6hha

További információ energiahatékony üveghomlokzatokról: https://buildmarketing.hu/guardian-glass-retrofit-fenntarthato-uveghomlokzat

Információ a Guardian Glass termékeirőlhttps://www.guardianglass.com/eu/hu

A képek forrása: Build Communication / Guardian Glass

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

 

 

TOP 5