Skip to main content
Bill Gates Blue Frontier Breakthrough Energy Ventures

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

20 millió dollárnyi befektetői pénzt gyűjtött újító légkondicionáló rendszerére a Blue Frontier

A befektetés

A legnagyobb összeget Bill Gates zöld technológiákba befektető cége, a Breakthrough Energy Ventures tette a kalapba.

hirdetés

A klímaváltozás okozta felmelegedés miatt egyre többet használunk légkondicionálókat, amivel több gond is van. Az amerikai energiaügyi minisztérium és a Xerox idén márciusban közzétett kutatása szerint több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelnek közvetlenül és közvetetten a légkondik, ami a globális üvegházgáz-kibocsátás 4 százalékát jelenti. 

A Blue Frontier technikája a cég közleménye szerint 60 százalékkal csökkenti az éves energiafogyasztást és 85 százalékkal csökkenti az üvegházgázok kibocsátást. Az újítás kulcsa, hogy a működés során nem a hűtőn csapódik le a levegő páratartalma, hanem egy különleges folyadék veszi fel nedvességet.

A technika eredete egyébként több évtizedre, a WTC elleni terrortámadás idejére nyúlik vissza, akkor volt ugyanis egy pánik, amikor terroristák lépfenével töltött borítékokat küldözgettek postán. A bioterrorizmussal kapcsolatos kutatások egyik terméke volt a páramentesítő folyadék.

A céget vezető energiaipari veterán Daniel Betts elmondása szerint a rendszer nagy előnye, hogy a hűtéstől függetlenítsék az energiafogyasztás nagy részét, a fogyasztás így akkorra időzíthető,

amikor a megújuló energia nagy mennyiségben áll rendelkezésre és alacsony a hálózat terhelése.

Az újító rendszer várhatóan az üzleti ingatlanok nagy teljesítményű légkondicionáló rendszereként jelenhet meg és előzheti meg az elektromos hálózatok sorozatos összeomlását hőhullámok idején.

A Microsoft alapító és a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates lépése nemcsak a további befektetők bevonását segíti, de azt is, hogy a termékükkel hamarabb és olcsóbban a piacra léphessenek.

(CNBCiTechpost) 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás:  wikimedia

TOP 5