Skip to main content
GEALAN nyílászáró energiahatékonyság

Kép forrása: GEALAN

A nyílászárók, így ezek között az ablakok, teraszajtók, otthonaink energiafelhasználásának alappillérei közé tartoznak.

Amellett, hogy felelősek a kintről érkező természetes fény mennyiségéért, hajlamosak vagyunk elfelejteni számos más funkciójukat, melyek folyamatosan minket szolgálnak. A növekvő energiaárak okán is, napjaink egyik meghatározó témája az energiamegtakarítás és a fenntarthatóság. Ismerjük meg a leghatékonyabb megoldásokat és hogy ablakfronton milyen lehetőségeket kínál a GEALAN.

Rejtett gátak az energiamegtakarításban

Napjaink élvonalas trendjei az energiahatékonyság és a fenntarthatóság nagyban érintik a nyílászáró, azon belül is az ablak- és ajtóprofil gyártók tevékenységét, fejlesztési irányait. A komplett ablakszerkezet időtálló hatékonysága biztonságban, zajszűrésben és hőszigetelésben sok szempontból függ attól, milyen a keretrendszer minősége. 20-30 évvel ezelőtt beépített műanyag ablakok, szerkezetileg sem voltak olyan hosszú élettartamúak, de az előbb felsorolt tulajdonságok szempontjából főleg nem tudják már felvenni a versenyt a modern, továbbfejlesztett nyílászárókkal. Bár energiamegtakarítás céljából egy teljes épületen, családi házon végzett ablakcsere nem filléres tétel, az évek óta, stabilan feljebb kúszó energiaárak mellett az ilyen jellegű korszerűsítési beruházások bizonyítottan megtérülnek. Elég csupán, ha szigetelési képességet vizsgálnunk, régi nyílászárók esetében az erre vonatkozó értékek évtizedek alatt természetes módon is csökkennek a szerkezeti anyagfáradás következtében. Arról nem is beszélve, hogy maguk a keretek, illetve az üvegezés rétegszáma, minősége, az ún. távtartó hővezetése is elavult lehet. Ezeknek következményeként otthonunk rengeteg energiát veszít, amely télen a fűtési, nyáron pedig egyre gyakrabban a hűtési költségekben köszön vissza.

Újragondolt ablaktrendek: ha ezt látod a profilon, jól döntöttél

Nézzük, mit tehetünk nyílászáró-profil vonalon a korszerűsítés érdekében, milyen szigetelő technikát ajánl az ablakprofilok fejlesztésében élen járó GEALAN szakértője, illetve, milyen külső tényezőkre és összefüggésekre hívja fel a figyelmet.

Fontos leszögezni, hogy a legnagyobb fokú energiamegtakarítás lehetőségét nem csak önmagában nyílászáró teremti meg. Energiafogyasztásunkat ugyanúgy befolyásolja például az homlokzati falak, az épületfödém, tetőszerkezet hőszigetelése, továbbá a fűtési rendszerünk korszerűsége is. Ez az a három kritérium, melyeknek egyidejű teljesülése esetén akár 60%-os energiamegtakarítás is elérhető. És mit tesz ehhez hozzá egy nyílászáró, és annak is a profilja?

A GEALAN műanyag profiljai optimalizált energiafogyasztást tesznek lehetővé, tekintve, hogy magának a PVC anyagnak önmagában is remek hőszigetelési képessége van, amelyet tovább fokoz az akár 83 mm-es beépítési mélységű többkamrás profilkialakítás is. A GEALAN olyan saját fejlesztésű technológiákat alkalmaz, amelyek szintén nagy mértékben növelik az ablakkeretek energiamegtakarítás segítő tulajdonságait. Hőszigetelés terén a GEALAN úttörő innovációja az ún. IKD® habtechnológia. A gyártás során habanyaggal feltöltött profilokkal Uf= <0,89 W/(m²K) (keret hőátbocsátási tényező) értéket érnek el, ez lehetővé teszi a köztudatban ún. passzívház ablaknak nevezett érték, az Uw= <0,80 W/(m²K) (komplett ablak hőátbocsátási tényező) elérését”

mondta el Kocsis Lajos.

Gealan nyílászáró energiahatékonyság

Az örök kérdés: újat vagy felújítottat?

Az az általános tapasztalat, hogy a 20-30 éve beépített nyílászárókat mindenképpen érdemes lecserélni újra.

Amennyiben felújításban gondolkozunk kérjük szakember tanácsát, vizsgáljuk meg mennyire ésszerű, hiszen mint korábban említettük, az energiahatékonyság több tényezőtől együttesen függ, így a fal, az üvegezés és a tetőszerkezet hatékonysága is szerepet játszik a döntéshozatalban. Érdekességként megemlítendő, hogy a GEALAN cégcsoportnál ország-specifikus megoldásai is vannak a témában. A profilgyártó cég által évente megrendezésre kerülő Jövő Fórum elnevezésű rendezvénysorozat Hollandiát érintő előadásában bemutattak egy metódust az ablakok felújítására, ún. felújítási tok alkalmazásával. Abban az esetben, ha a régi tok nincs korhadva, illetve a keret és a fal közötti szigetelés továbbra is stabil, vagy javítható, úgy a régi tokszerkezetet nem szükséges kibontani – erre építhető rá a felújítási tok, lényegében a meglévő keret „átépítésével”, melynek eredménye rendelkezni fog egy korszerű szerkezet minden előnyével. Sajnos ez a megoldás Magyarországon ritkán alkalmazható, hiszen maguk a falak is ritkán rendelkeznek megfelelő hőszigetelő képességgel, és a korábban beépített ablakok szerkezetét is ritkán érdemes megtartani. Ugyanakkor jó látni, hogy van gyártó, aki erre is gondol.

Az energiamegtakarítás témáját tehát számtalan aspektusból megközelíthetjük, még a nyílászárók világában is, jó hír viszont, hogy a megoldási lehetőségekből ugyanúgy válogathatunk, ugyanakkor a jó végeredmény érdekében elengedhetetlen a fenti kulcspontok megvizsgálása és állapotfelmérése.

Bővebb információk a GEALAN energiamegtakarító megoldásairól: Gealan - energiamegtakarítás

A képek forrása: Build Communication / GEALAN

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

 

TOP 5