Skip to main content
Hornsea–2 szélenergia Egyesült Királyság

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Kiépült és teljes kapacitáson termel az Egyesült Királyság partjainál a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkja, a Hornsea–21,3 gigawatt teljesítményű, de ennél is nagyobb épül majd.

Hornsea–2

A 462 négyzetkilométeren elterülő erőmű 1,3 millió otthont lát el energiával. A területen 165 óriás szélkerék található, amelyek 200 méter magasak, három széllapáttal, amelyek 81 méter hosszúak.

hirdetés

A kerék egyetlen fordulata egy háztartás egynapi áramfogyasztásának megfelelő energiát termel. A Hornsea–2 89 kilométerre található a szigetország partjaitól és 2021 decembere óta szolgáltat áramot.

Az olcsó szélenergia az orosz–ukrán háború miatt elszabadult energiaárak miatt különösen jól fog jönni a briteknek, akiknek a hónap végén 80 százalékkal magasabb villanyszámlákkal kell szembesülniük.

Dogger Bank erőműpark

A Hornsea–2 várhatóan nem sokáig birtokolhatja a legnagyobb szélerőmű címet, azt ugyanis várhatóan 2027-ben veszi át az akkor felépülő Dogger Bank erőműpark, amely a Brit-szigetektől keletre, a Dogger homokpadon épül az Északi-tengeren.

A Dogger Bank négy szakaszban épül fel, szakaszonként 500 négyzetkilométeres területen. Amikor elindul, az itt található 800 szélkerék 4,8 gigawatt árammal látja majd el az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Belgiumot, Dániát és Németországot. 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Erich Westendarp képe a Pixabay -en.

TOP 5