Skip to main content
napelem ablak napenergia

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Elkészült a napelem üveg, amely az ablakokat helyettesítve hasznosítaná a napenergiát

Milyen nagyszerű lenne, ha a rengeteg erőforrást fogyasztó városok elkezdenék termelni is az energiát, ez lenne az energia forradalma, ami már egyáltalán nem a távoli jövő zenéje.

hirdetés

A klímakutatók fő törekvése és mantrája, hogy a jövő alacsony szén-dioxid-kibocsátású legyen, ebben óriási segítség lehet a napenergia, úgyhogy megszületett a kézenfekvő ötlet:

átlátszó napelemekkel helyettesítik az ablakokat.

A fejlesztésekben a Michigani Egyetem (MSU) jár az élen, kutatói 2014-ben kifejlesztették a műanyagra hasonlító átlátszó napelemet, amit ablakokra vagy bármilyen üvegfelületre kell felhelyezni, hogy így gyűjtse össze a nap energiáját. 

Napfénytetővel a klímaváltozás ellen

A kutatók több eszközt is megalkottak az átlátszó napelemes technológia fejlesztése során, de a túlnyomó részük inkább csak elnyelte a szabad szemmel láthatatlan UV- és infravörös fényhullámokat, amiket aztán átalakítottak energiává.

2020-ra végre elkészült az ablak napelem is, ami azért óriási innováció, mert üveg mindenhol van, a telefon képernyőjétől a felhőkarcolókig. Így termelhetünk áramot az iroda ablakában, otthon, az autók napfénytetőjén, az okostelefonok kijelzőjén. Az átlátszó napelem bármilyen üvegfelületen keresztül képes begyűjteni a fényenergiát – a beesési szögtől függetlenül.

Üveg üveg hátán

Csak az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 5-7 milliárd négyzetméternyi üvegfelület található. Mennyi villamos energiát lehetne termelni ezzel a rengeteg üveg napelemmel? Ráadásul a hagyományos napelemek telepítése, elhelyezése igen helyigényes. A zsúfolt, nagyvárosi környezetben sokszor nem is lehet helyet találni nekik, ezzel szemben üvegek mindenhol vannak. Segítségükkel akár a nettó nulla energiafelhasználású épületek is megvalósíthatók lesznek.

Jó példával járna elöl a Koppenhágai Nemzetközi Iskola, amelynek a tervei szerint épületük összes ablaka átlátszó napelem lesz, és ezekkel évente annyi energiát termelnek majd, hogy az épület energiafogyasztásának több mint a felét előállítanák. Tavaly a Michigani Állami Egyetem campusán található egyik épületet 100 négyzetméter felületű átlátszó napelem panellel korszerűsítették a bejárat fölött, ezek elég energiát termeltek az előcsarnok világítására.

A csodálatos fejlesztéssel csak egy baj van

Az átlátszóság csökkenti a hatékonyságot, vagyis az üvegszerű napelemek egyelőre nem olyan hatékonyságúak, mint a hagyományos napelemek. De a kutatások ezt a problémát is meg fogják oldani, és közeleg az idő, amikor minden ház ablaka napelem lesz.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Hands off my tags! Michael Gaida képe a Pixabay -en.

TOP 5