Skip to main content
Föld mágneses mező hang átalakítás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Dán Műszaki Egyetem munkatársai hangokká alakították az Európai Űrügynökség Swarm programja által a Föld mágneses mezejéről gyűjtött adatait. 

Ambiens hang

A tudományt és művészetet ötvöző, neten meghallgatható ambiens hang leginkább metróalagútban sodródó étkészlet audió látomására emlékeztet (feltéve, hogy létezhet hanglátomás).

hirdetés

Mint ismert, a Föld mágneses mezeje egy létfontosságú, dinamikusan változó jelenség, amelyet a 3000 kilométerre a talpunk alatt forgó izzó vasóceán hoz létre.

Számunkra legjelentősebb szerepe, hogy a bolygót érő napszelet és kozmikus sugárzást eltéríti, ez teszi lehetővé a légkör megtartását és sugárzástól védett felszíni életet. Ezt jól illusztrálja a sarki fény jelensége, amelyet a felső légkörbe csapódó Napból érkező töltött részecskék okoznak.

A dán mérnökök 30 hangszórót helyeztek el a koppenhágai Solbjerg tér alatt, ahol minden hangforrás a Föld különböző pontjain az elmúlt százezer év folyamán mérhető mágneses mező hangját szólaltatja meg. Az élményből itt hallható ízelítő:

Az ESA Swarm küldetése három műholdból állt, amelyeket 2013-ban juttattak az űrbe.

Az Alfa, Bravo és Charlie 450, illetve 530 kilométer magasságban, a Föld sarkai felett keringve méri a bolygó magjából, köpenyéből, kérgéből, ócánjaiból, ionoszférájából és magnetoszférájából származó mágneses jeleket.

(Interesting Engineering) 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Luminas Art képe a Pixabay -en.

TOP 5