Skip to main content
fűtés hőszivattyú SOLAR KIT

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Napjainkban a fenntarthatóság mindannyiunk számára prioritást kellene, hogy élvezzen, minden olyan kezdeményezés, amely segít megfékezni a környezeti ártalmakat, hasznos lesz saját jövőnkre nézve. 

A magunk szintjén ehhez többek között úgy járulhatunk hozzá, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, például otthonunk fűtési rendszerének korszerűsítésével. Az alábbi cikkben sorra vesszük, mely fűtési rendszerek számítanak a leginkább környezetbarát megoldásoknak, és milyen előnyökkel járnak háztartásunkra nézve.

Környezetkímélő fűtési megoldások otthonunkba

A környezetbarát fűtési rendszerek használatának számos előnyét sorolhatjuk fel. Legnyilvánvalóbb hasznuk, hogy védik környezetünket, hiszen jelentősen csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, mégis energiatakarékos megoldások. Ha tehát gázzal fűtjük otthonunkat, jelenleg nemcsak bolygónknak, de saját pénztárcánknak is ártunk vele. Milyen lehetőségeink vannak, hogy elkerüljük a környezetkárosító fosszilis tüzelőanyagok felhasználását lakásfűtésünkben? Most megmutatjuk a három legnépszerűbb választást!

Hőszivattyú

A hőszivattyú működését tekintve olyan, mint egy fordított hűtőszekrény. A házon kívüli környezetből vonja el a hőt, még akkor is, ha odakint fagyos hideg van. Ezt utána a radiátorainkban és a melegvíztartályainkban található víz felmelegítésére használja. Ár-érték arányban messze a leghatékonyabb fűtési forma, mivel nagyjából minden egységnyi felhasznált villamos energiáért cserébe háromszor annyi hőt biztosít otthonunknak. Károsanyag-kibocsátása ráadásul elenyésző, így háztartásunk szén-dioxid-előállítását akár kétharmadával is csökkenhetjük.

A kinti levegőt átalakító hőszivattyún kívül léteznek másfajta változatak is. A talajhőszivattyú például a talajból nyeri a hőt, mely sokkal hatékonyabb, de sokkal drágább is a normál hőszivattyúnál, ráadásul a szükséges csövek lefektetéséhez kertre is szükségünk van. Léteznek hibrid hőszivattyúk is, amelyek egy gázkazán kiegészítésére szolgálnak. Ezek olyan lakásokban lehetnek hasznosak, amelyeket nem lehet újraszigetelni. Kisebb lakásokba érdemes lehet megfontolnunk léghőszivattyú használatát is, ami meleg víz helyett meleg levegőt áramoltat a házba. A legújabb technológiát pedig a magas hőmérsékletű hőszivattyúk jelentik, melyek a gázkazánnal azonos hőmérsékletű meleg vizet tudnak szolgáltatni.

Napkollektoros fűtési rendszerek

Bár az otthoni energiaellátás biztosítására ma már elérhető megoldást jelent a napelemes technológia, a napkollektoros fűtést mégis csak kevesen használják. Otthonunk fűtésére két napelemes fűtési módszer is létezik, a passzív és az aktív napfűtés.

A passzív napfűtés arra a technológiára utal, amely a Nap bőségesen rendelkezésre álló energiáját használja fel arra, hogy télen melegen tartsa házunkat. Ennél a változatnál házunk falait, ablakait és padlóját is átgondoltan kell megtervezni, hogy képes legyen napközben összegyűjteni és később tárolni a Napból származó hőt. Mivel a passzív napfűtésnél nem használunk aktív mechanizmusokat a naphő összegyűjtésére vagy a lakóterekben történő elosztására, fontos, hogy falaink és padlórészeink csak fokozatosan adják ki magukból az eltárolt hőt. Ennek érdekében a passzív napfűtés az alábbiakat foglalhatja magában:

· Helyiségeink nagy, napfény felé néző ablakokkal épülnek, hogy a Nap energiája bejuthasson szobáinkba.

· Betonpadlót és hőtömegű falazatot használunk a hő megkötésére és tárolására.

· Vastag, légmentes szigeteléssel borítjuk be házunk külső falait a minél hatékonyabb hőszigetelés érdekében.

A passzív rendszerekkel ellentétben az aktív napkollektoros fűtési rendszerek mechanikus eszközöket, például kollektorokat és szivattyúkat használnak a raktározott hőkeringetésére az egész lakásban. Az aktív napkollektoros fűtési rendszerben egy lapos panelekből álló napkollektor gyűjti össze a napenergiát, a csövekben lévő levegőt és folyadékot pedig a kollektor által átadott hő melegíti. Ezt közvetlenül lakásunk belső tereibe szállítja egy szivattyú, vagy egy szellőzőmechanizmus.

Hőakkumulátorok

Ezek az elemek szoros összefüggésben állhatnak mind a hőszivattyúkkal, mind pedig a napkollektorokkal. Ezek ugyanis képesek a hőszivattyú és a napkollektor által termelt hőt későbbi felhasználásig tárolni. A tárolt hőt később azonnali melegvíz előállítására használhatjuk zuhanyozáshoz és fürdéshez, valamint radiátorainak felfűtésére. A hőakkumulátorok sokkal hatékonyabban tárolják a hőt, mivel sokkal jobban szigeteltek, mint a régimódi melegvíztárolók. Ezáltal sokkal jobban biztosítják a hőt, amikor szükségünk van rá, mégis kevesebb villamos energiát használunk fel ugyanolyan belső hőmérséklet eléréshez.

Mit tehetünk otthoni eszközökkel?

Egy teljes fűtési rendszer lecserélése költséges vállalkozás, ám eléréséig is tehetünk bolygónkért otthoni környezettudatos megoldásokkal, melyek szintén jelentősen csökkenthetik áramszámlánkat. A nyílászárók mellé tett huzatszigetelés például olcsó, egyszerű és költséghatékony megoldás. Intelligens termosztáttal, mely a kinti időjárás alapján állítja be a fűtést, és képes kikapcsolni, ha már nem vagyunk otthon, további költségeket takaríthatunk meg. A falak és padlók további szigetelésével, valamint az ajtók és ablakok korszerűsítésével szintén javíthatunk fűtési rendszerünk energiahatékonyságán.

Ahogy látható, már egészen egyszerű technikákkal is sokat tehetünk a fenntarthatóságért és számláink csökkentéséért. Az egyszerű szigetelési megoldásoktól a hőszivattyún át az okosotthon-megoldásokig számos lehetőség közül választhatunk, bolygónk és pénztárcánk minden apró erőfeszítésünkért hálás lesz.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Thomas Breher képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5