Skip to main content
szilárdtest-akkumulátor Naoki Yabuuchi Új-dél-walesi Egyetem

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ha forgalomba kerül az Új-dél-walesi Egyetem által kifejlesztett akkumulátor, az forrdalmasíthatja az elektromos autók közlekedését. 

A probléma megoldása

Az eddig használt akkumulátorok legnyagobb problémája az, hogy az életciklusuk előrehaladtával csökken a kapacitásuk, végül már a folyamatos töltés ellenére is használhatatlanná válnak, és nem lesz más belőlük, mint „hulladék“.

hirdetés

Ugyanezzel a problémával küzdenek pl. a mobiltelefonok is, használattól függ, de egy-két éven belül mindegyikben csökken a „szufla“, így e tartozékok sem válnak mássá, mint hulladékká. Mégpedig nehezen kezelhető hulladékká.

Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói azonban most kifejlesztettek egy új akkumulátort, mely közel járva a fejlesztés végéhez, „lenullázza“ a fentebb írt problémát, adott erről nemrég hírt a Nature.

A lítium-aksik folyékony közegéhez képest a szilárdtest-akkumulátorokban, nevükből is adódóan, szilárd közegben áramlanak az ionok a töltés és a kisülés között, így több energiát képesek tárolni, mint az eddig használt aksik.

További előnyük, hogy működés közben nem károsodnak, így gyakorlatilag annyiszor tölthetők, ameddig csak használni akarja a tulajdonosuk. Egy hosszabb tesztidőszak alatt a kutatók 400 feltöltést végeztek el úgy, hogy közben semmilyen kapacitás-csökkenést nem tapasztaltak.

Szintén további előny, hogy az új aksik gyorsabban töltődnek, mint hagyományos társaik, mely, mint ismeretes, elég komoly (logisztikai) problémát okozott eddig a közlekedésben, ha valaki elektromos autójával adott időn, például egy napon belül nagyobb távot akart megtenni, és közben még fel is akarta tölteni a járművét. Akár többször is.

Biztonsági kockázat

A találmány csökkenti, gyakorlatilag annulálja a biztonsági kockázatot, hisz a szilárdtest aksi nem balesetveszélyes, mint hagyományos társa, ha megreped.

Az ár

Ha még nem lenne elég pozitívum a felsoroltakhoz képest, érdemes még egy előnyt kiemelni. A termék gyártása jóval olcsóbb, mint az eddigi aksiké, így vélhetően a kereskedelmi ára is sokkal kevesebb lesz, mint az eddig használt akkumulátoroké.

Naoki Yabuuchi, a kutatás vezetője szerint a fejlesztés még nem tökéletes, de már közel vannak a megoldáshoz, így minden remény megvan arra, hogy egy olcsó, biztonsági kockázattal nem járó, könnyebben és gyorsabban tölthető, a kapacitását el nem vesztő aksi kerüljön forgalomba, írja az IFLScience.

Reméljük, így lesz. Nagy szükség lenne rá...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Végre itt az áttörés: már gyártják az akkumulátorok új generációját

Lesz elegendő töltőállomás Európában az elektromos autókhoz az elkövetkezendő években?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Aline Dassel képe a Pixabay -en.

TOP 5