Skip to main content
papírvékony napelem MIT

Kép forrása: MIT

Amerikai tudósok olyan napelemet fejlesztettek ki, mely papírvékony és bárhova telepíthető. 

Manapság számos épületen vagy más objektumon helyeznek el napelemet, ezek száma azonban korlátozott, tekintve, hogy relatíve kevés az egybefüggő terület, ahol a napenergia összegyűjthető.

hirdetés

Hogy csökkenjen a „kihasználatlan“ felület, a MIT tudósai kifejlesztettek egy olyan napelemet, mely gyakorlatilag bárhova telepíthető.

Az új napelem előnye azonban nem csak ebben áll. Nagyobb a konverziós hatékonysága, ugyanakkor alacsony az energiatermelés költsége is.

A technológia relatíve új

Az MIT kutatói egy egyre népszerűbb technológiát alkalmaztak, hogy meglakossák az alternatív napelemet.

Első lépésként félvezető tintával nyomtattak áramköröket, majd egy papírvékony anyagra szitanyomással helyeztek el elektródákat. Ezután a Dyneema szövet felvitele következett, minek következtében, ahogy a videóban is látható, egy könnyen hajlítható és feltekerhető zöld energiaforrás jött létre.

Kimagasló teljesítmény

Az új napelem a hagyományos cellák termelésének a 18-szorosa, 370 watt/kg teljesítménnyel bír.

Mindez nagyon szépen hangzik, a kutatóknak azonban még dolgozniuk kell a fejlesztésen. Hiányzik ugyanis a napelemről a védőréteg, melynek szerepét a hagyományos technológiánál az üveg tölti be. Ha ezt a problémát megoldják, a termék akár kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Fillérekből előállítható, nyomtatható napelemeket fejlesztettek

Forrás - Nyitókép forrása: MIT

TOP 5