Skip to main content
Guardian Glass Biowonder irodaház fenntarthatóság

India első biofilikus projektje, a Biowonder irodaház egyszerre alkalmazza azokat az építészeti és tudományos megoldásokat, amelyek innovatív módon a természet tiszteletét és az épület használóinak jólétét egyszerre szolgálják. Kolkata legzöldebb irodaháza homlokzati üveginek szállítója, a Cradle to Cradle tanúsítványt újból elnyerő Guardian Glass is a felelős építési folyamatra hívja fel a figyelmet.

A 37 000 négyzetméter alapterületű irodaépület bővelkedik a nem mindennapi építészeti megoldásokban. És mindez éppen Kelet-Indiában, ahol ez az első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központ, és egyúttal az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet is. A Biowonder működésének egyik legfontosabb jellemzője, hogy az épület oxigéndús atmoszférája jótékony hatással van a dolgozók hatékonyságára, ami gyakorlatilag 100%-ban a zöld felületeknek köszönhető.

De mi volt az építészek, tájépítészek elsődleges célja, és miért példás kezdeményezés mindez?

A tervezőket az emberek és a természet közötti kapocs ihlette, aminek a jelentősége - legyen szó bármilyen projektről - minden kétséget kizáróan napról napra fokozódik. Sokak szerint a Biowonder az élő építészet nagyszerű példája: a természetes rendszerek akklimatizációs technikákkal rendelkeznek, amelyek segítenek a fogyasztás optimalizálásában. Sőt az épület éppen ezt az önakklimatizálódási elvet alkalmazza.

Az épület megalkotója, a Pasari Group koncepciójának főszereplője a fenntartható biológiai kapcsolat az ember, az építészet és a természet között. Ez persze nem akadálya annak, hogy az iroda bármely ablakából való zavartalan kilátással és a fosszilis energiahordozók felhasznált mennyiségének és széndiokxid kibocsátásának minimalizálásával egyszerre foglalkozzanak innovatív koncepciójuk során.

Felelős építészet és a C2C elveinek összhangja

A világszerte számos jelentős projektben résztvevő üveggyártó cég, a Guardian Glass a Cradle to Cradle minősítésének újboli elnyerésével (2022-ben) Európában az első olyan float üveggyártó, aki a bronz szintű 4.0 verzió szigorúbb követelményeinek is megfelel. A Cradle to Cradle Building Charter alkalmazói arra ösztönzik a projektek résztvevőit, így már a tervezőket is, hogy a folyamat során szem előtt tartsanak bizonyos elveket. Ezek között például azt, hogy felelős tervezéssel a környezetet tiszteletben tartó épületeket hozzanak létre, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az őket körülvevő, az épületeket használó közösségekre. Mindez természetesen illeszkedik a különleges kelet-Indiai irodaház profiljához – azaz éppen ez a Biowonder irodaház és a Guardian Glass közös nevezője.

Guardian biowonder

Környezettudatos törekvések itthon

Habár a beruházói döntéseket egyre gyakrabban befolyásolják a környezettudatos törekvések világszerte, és akár itthon is, továbbra sem számottevő az ebbe a felfogásba passzoló megvalósítás Magyarországon. Ennek oka azonban főleg anyagi jellegű. Persze nem csupán az üveghomlokzatokba beépülő üvegtermékek kapcsán érzékelhető a törekvés és a valóság közötti kényszerű különbség. Ugyanakkor bíztató, hogy az építészeti megfogalmazásokban legalább már a törekvés felfedezhető.

Üvegkombinációk magas E+ értékkel

Visszatérve az indiai épületre jogosan merülhet fel a kérdés: teljes üveghomlokzat esetén hogyan valósulhat meg a „felmelegedés” minimalizálása? A válasz pedig, hogy Kolkata izgalmas épületén a Guardian® SunGuard® üvegtermékcsalád megfelelő kombinációját alkalmazták, ahol a választott üveg a lehető legtöbb látható fényt engedi át. A Guardian SunGuard High Performance (HP) Royal Blue 40, a Neutral Plus 50 és a Guardian SunGuard Solar Silver 20 a volt megfelelő választás. Az építészetért felelős csapatnak és a beruházónak emellett közös volt célja, ami egy nem mindennapi megjelenés megteremtése és a megfelelő benapozás fenntartása mellett az elengedhetetlenül fontos hőszigetelési tulajdonságok biztosítása volt. A Biowonder magas E+ (pozitív környezeti hatású) hányadossal rendelkezik – ez többek között a fény- és légszennyezettség kézben tartásával, a szennyvízenergia újrahasznosításával, a biodiverzitás elősegítésével, a nem organikus elemek csökkentésével, energiamegtakarítással és a napenergia felhasználásával érték el.

Ashok Pasari, a Pasari Group elnöke szerint „a terek egyfajta nyugodt energiát hordoznak, amely csak a természethez fűződő szoros kapcsolaton keresztül valósulhat meg.” Hozzáteszi emellett, hogy „a Biowonder létrehozásának fontos célja volt, hogy elősegítse az emberek és a természet közötti kapcsolat erősödését, ami pedig termelékeny környezetet biztosít, így a stresszmentes, nyugodt és békés életvitel kulcsa.”

További információ és tervezési támogatás:

Guardian Glass: Energiamegtakarítás - Build Marketing

Inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel:

Projektek | Guardian Glass

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5