Skip to main content
10 új atomreaktor Svédország

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A svéd kormány nemrég bejelentette, hogy 2045-ig legalább tíz hagyományos atomreaktort, vagy még több kisebb, moduláris felépítésű reaktort építene, írja a TVP WORLD, hisz az elektromos energia iránti kereslet a következő 20 évben várhatóan megduplázódik az országban.

"Az elkövetkező években legalább tíz hagyományos reaktornak megfelelő új nukleáris energiaforrást kell létrehozni" - mondta Romina Pourmokhtari éghajlat- és környezetvédelmi miniszter.

hirdetés

A politikus augusztus elején megkapta a svéd sugárbiztonsági hatóság szakértőinek jelentését, amelyben felvázolták azokat a lehetséges jogszabály módosításokat, melyek lehetővé tennék az új atomenergetikai beruházásokat.

Jelenleg a környezetvédelmi törvény szerint az országnak legfeljebb 10 atomreaktora lehet, és új reaktorok a meglévő telephelyeken kívül máshol nem építhetők.

"Ezeket a korlátozásokat fel akarjuk oldani" - hangsúlyozta Pourmokhtari.

A svédek várhatóan új szabályozást vezetnének be a kismoduláris reaktorok (SMR) építésének engedélyezésére is.

"Felül kell vizsgálnunk a svéd szabályozást, hogy hasznosítani tudjuk a más országokban elért technológiai fejlődést" - mondta ezzel kapcsolatban a politikus.

A svéd parlament, a Riksdag ősszel fogja megvizsgálni a javaslatokat.

Pourmokhtari, aki tavaly ősz óta a liberálisokat képviseli a svéd jobboldali kormányban, hanyagsággal vádolta az előző szociáldemokrata kormányt. Kijelentette, hogy a korábbi kormány a Környezetvédelmi Párt - Zöldek koalíciós partnerei hatására nemcsak hogy nem fejlesztette az atomenergiát, hanem négy reaktor idő előtti leszereléséről is döntött.

Szakértők előrejelzései szerint Svédország elektromos energia iránti igénye a következő 20 évben megduplázódik az ipar és a közlekedés fejlesztése következtében. Jelenleg a nagy energiaigényű időszakokban, különösen télen, Svédország kénytelen Lengyelországból áramot importálni, többek között tenger alatti kábeleken keresztül.

Svédországban most hat atomreaktor működik, melyek az energiatermelés 30 százalékát adják. Három a Stockholmtól északra fekvő Forsmarkban, kettő a délkelet-svédországi Oskarshamnban, egy pedig az ország nyugati partvidékén, Ringhalsban található.

Környezetvédők erős kritikával illették a svéd kormány terveit.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Senki sem számított arra, mivé változtatja Csernobilt a katasztrófa

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

TOP 5