Skip to main content
Guardian Glass fenntarthatóság

Egyre több szó esik a munkavállalók megtartásának eszközei között a kellemes munkahelyi légkörről, amelynek minősítésére már nemzetközi tanúsítvány, a WELL Standard is létrejött.

Milyen hatással van a kellemes munkahelyi légkörre az üveg? És egy izgalmas példa Indiából.

A munkavállalók teljesítményére és az épület értékállóságára egyaránt hatással van az épület beltereinek az egyre népszerűbb, munkavállalói jóllét érdekében történő kialakítása.

Az ennek minősítésére létrejött, nemzetközi WELL minősítés is az egészséges és inspiráló belső terek kialakítását vizsgálja, miközben figyelembe veszi a fizikai környezetet, és az azt használó közösség lehetőségeit is.

„A WELL Standard az egészséges munkakörnyezet kialakításával a fenntartható ingatlanok irányába hat, amit ideális esetben kiegészít a zöld épület minősítés is. Ezek alapjai mások mellett a fenntarthatóbb épületeknek, ami egyre inkább értékálló befektetésnek is számít. Nevezhetjük befektetői érdeknek is a munkavállalói egészség és jóllét irányába tett munkáltatói intézkedések sorát, hiszen a cégek sikere végső soron nagymértékben múlik az embereken. Ebben pedig az épület kialakításának számos eleme, így a beltéri klímára hatást gyakorló üvegezés is egyre jelentősebb szerephez jut.” – mondta Németh Árpád András, a Guardian Glass mérnök tanácsadója. – „Az iroda üvegezése jelentős hatással van a dolgozói közérzetre. Nem csak azért mert ettől függ, mennyi fény jut az épület belsejébe pl. az őszi-téli korai sötétedés idején, de ma már sokkal inkább azért, hogy nyáron mennyire melegszik fel a beltér, mennyit kell használni a légkondicionálást, ami nem csupán anyagi kérdés.”

A minősítésből és annak megvalósításából adódó intézkedések elsődleges célja, hogy a vállalatoknak ne csak a pénzügyi, tőkepiaci megítélése legyen jó, hanem ennél átfogóbb megközelítésben, a cég közvetlen környezetére, valamint a közösségre gyakorolt hatásuk is. Mindennek hátterében a munkaerő megtartása, ennek eredményeképpen pedig a cégek működésének hatékonysága áll. Leegyszerűsítve: az emberek jó közérzetének is van gazdasági előnye, hozadéka.

Egyes törekvések szerint a tőzsdén jegyzett cégeknek 2024-től akár kötelező is lehet ilyen jellegű intézkedéseket bevezetni, és a minősítést megszerezni.

„Számos nemzetközi példa mutatja, hogy a beruházók egyre jobban figyelembe veszik az épületek kialakításakor, a tervezéskor a későbbi használók érdekeit és ezzel párhuzamosan az épület működésében az üveg szerepét.” – tette hozzá a szakember.

Az üvegezés jelentősége egy biofilikus épületen

Az üvegezés tekintetében A nemzetközi példák között is kiemelkedik – az üvegezés tekintetében is - az indiai Kolkata városában épült 37 000 négyzetméter alapterületű, a teljes homlokzatán üveggel borított robosztus irodaház, amely az üveghasználaton túl is bővelkedik a nem mindennapi építészeti megoldásokban. Kelet-Indiában ez az első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központ, amely szintén az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet. A Biowonder egyik leghasznosabb jellemzője, hogy az épület oxigéndús atmoszférája, ami teljes mértékben a zöld felületeknek köszönhető, jótékonyan befolyásolja a dolgozók munkájának hatékonyságát.

És mi lehetett a tervezők, tájépítészek célja, és miért példás ez a kezdeményezés? A Biowonder irodaház sokak szerint az „élő építészet” egy izgalmas példája, amely az önakklimatizálódási elvet alkalmazza és amely segít a fogyasztás optimalizálásában.

Jogosan merülhet fel a kérdés: teljes üveghomlokzat esetén hogyan valósulhat meg a „felmelegedés” minimalizálása?

Ma már elavultnak számít az a nézet, hogy egy üveghomlokzatú épület nehezen lehet energiatakarékos. Ugyanakkor egyre népszerűbb az a megközelítés, hogy a megfelelő üvegezéssel alaposan hozzá lehet járulni az épületben tartózkodók, az ott dolgozók komfortérzetéhez és ezáltal a termelékenység növeléséhez is.

A Biowonder magas E+ (pozitív környezeti hatású) hányadossal rendelkezik – ez többek között a fény- és légszennyezettség kézben tartásával, a szennyvízenergia újrahasznosításával, a biodiverzitás elősegítésével, a nem organikus elemek csökkentésével, energiamegtakarítással és a napenergia felhasználásával érhető el. Ebben – sok más műszaki megoldás mellett – jelentős szerepet játszott a Guardian SunGuard üveget is tartalmazó üvegkombinációja.

További információ és kapcsolatfelvétel:

https://pr2.buildmarketing.hu/Guardian_utajovobe_iroda_wellbeing_cikk_2023_10

Üvegfelhasználás Európa más tájairól:

https://www.guardianglass.com/eu/hu/projects?region=eu&page=1&sortby=newest&utm_source=utajovobe&utm_medium=bc-pr&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=wellbeing

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5