Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A technológiai szektor dollármilliárdokat öl a mesterséges intelligenciába. De folyamatosan bocsátja is el az embereket, írja a CNN.

A technológiai ágazat az új évet újabb létszámleépítésekkel indította, párhuzamosan azzal, hogy az iparág megduplázza a mesterséges intelligenciába történő befektetéseket.

hirdetés

Kiemelendő azonban, hogy nem minden közelmúltbeli elbocsátás kapcsolódik közvetlenül ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia egyszerűen leváltja az alkalmazottakat.

Több mint 5500 elbocsátás kevesebb mint két héttel 2024 előtt

A legújabb technológiai leépítések a legkülönbözőbb cégeknél történtek, történnek, mind a nagy technológiai vállalatoknál, mind a kisebb startupoknál.

A Google és az Amazon vállalatok egyaránt átfogó elbocsátásokat jelentettek be a héten, amelyek több száz dolgozót érintettek a különböző üzletágakban. A Google-nél és az Amazonnál történő leépítésekről szóló hírek hónapokkal azután érkeztek, hogy mindkét vállalat külön-külön több milliárd dolláros befektetéseket jelentett be az AI startup Anthropicba.

Szintén ezen a héten a Discord közösségi platform is közölte, hogy a személyzet 17 százalékát építi le. A Unity Software, a népszerű mobiljátékokban, például a Pokemon Go-ban használt technológia gyártója pedig azt jelentette be, hogy 25 százalékkal csökkenti a munkavállalók létszámát. A Duolingo nyelvtanuló alkalmazást fejlesztő cég sem maradt le, az alkalmazottai mintegy 10 százalékának mondott fel.

Mit jelent ez összességében?

A Layoffs.fyi által összeállított adatok szerint több mint 5500 technológiai alkalmazott vesztette el állását kevesebb mint két hét alatt 2024-ben.

A világjárvány után

A legújabb technológiai leépítések az iparág számára nagyon fájdalmas két év után következnek be, amelyet az jellemzett, hogy több százezer munkavállaló veszítette el állását a világjárvány okozta kereslet visszaesése miatt.

A Layoffs.fyi adatai szerint 2023-ban mintegy 262 682 technológiai iparági elbocsátást regisztráltak, az előző évi 164 969 leépítés után.

A pandémia után jön a mesterséges intelligencia?

Roger Lee, egy startup-alapító, aki a Layoffs.fyi weboldalán keresztül már régóta követi a technológiai iparági elbocsátásokat, a CNN-nek elmondta, hogy sok technológiai vállalat még mindig próbálja "korrigálni a pandémia miatt bekövetkezett túlfoglalkoztatást".

A Covid-19 világjárvány kitörése a digitális szolgáltatások iránti kereslet ugrásszerű növekedéséhez vezetett, mivel az emberek világszerte kénytelenek voltak otthonról dolgozni, társasági életet élni és vásárolni. Ennek fényében a technológiai ipar „kényszerű“, egyben erőteljes felvételi hullámba kezdett. A világjárvány miatti korlátozások enyhülésével azonban a technológiai ipar a 2000-es dotcom-bukta óta a legnagyobb visszaesésen ment keresztül, és gyors egymásutánban több tízezer munkahelyet szüntetett meg.

Bár Lee szerint a technológiai visszaesés tovább tartott, mint azt eredetileg várták, hozzáteszi, hogy nemrég "egyre több technológiai vállalat kezdett el hivatkozni a mesterséges intelligenciára mint az elbocsátás okára".

Tavaly olyan vállalatok, mint a Chegg, az IBM és a Dropbox a mesterséges intelligencia megjelenését jelölték meg a munkaerő-felvétel újragondolásának az okaként. Nemrégiben a Duolingo és még a Google is ugyanezt közölte, mivel igyekeznek erőforrásokat, pénzeszközöket mozgósítani az AI-boom kihasználása érdekében.

Az AI munkaerőpiacra gyakorolt hatásának teljes mértéke ugyan még nem ismert, a kutatók szerint a változás világszerte több százmillió munkahelyet érinthet, bár a technológia egyúttal új és más munkahelyek létrehozására is képes lehet a jövőben.

A Goldman Sachs közgazdászai egy tavaly márciusi kutatási jelentésükben azt állították, hogy a generatív AI-technológia térnyerése miatt akár 300 millió teljes munkaidős munkahely is megszűnhet vagy csökkenhet világszerte, és a fehérgallérosok vannak a legnagyobb veszélyben. Egy külön kutatás azt is jelzi, hogy a nők munkahelyeit aránytalanul nagy mértékben érintheti az elkövetkező években a mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalkozások térnyerése.

A leépítések hatásait vizsgálják az érdekvédők és a politikusok is

Ahogy a technológiai iparágban folytatódnak az elbocsátások, az érdekvédők, sőt a törvényhozók is felfigyeltek a folyamatra.

Parul Koul, a Google elbocsátott szoftvermérnöke a CNN-nek adott nyilatkozatában "szükségtelennek és kontraproduktívnak" minősítette az elbocsátásokat, és a "vállalati kapzsiságot" szidalmazta.

"Az elbocsátások káoszt és instabilitást hoznak a munkahelyre, és arra kényszerítik a dolgozókat, hogy kevesebbel is beérjék" - mondta el Koul, aki szerint még azok is, akik továbbra is dolgoznak, "állandó aggodalomban élnek, hogy ők lesznek a következők".

A Google a maga részéről azt emelte ki, miszerint a leépítések célja az volt, hogy az alkalmazottak "hatékonyabban és így jobban dolgozzanak", illetve hogy a gigavállalat segíti az érintett alkalmazottakat, "akik új feladatokat keresnek itt a Google-nél és azon túl is".

A törvényhozók

Egyes törvényhozók eközben vizsgálni kezdték a technológiai elbocsátások egyes munkavállalókra gyakorolt egyenlőtlen hatásairól szóló jelentéseket.

Emanuel Cleaver missouri és Barbara Lee kaliforniai képviselő a múlt hónap végén Julie Su munkaügyi miniszternek címzett levelében aggodalmát fejezték ki "a technológiai iparágban történő széles körű elbocsátások miatt, különösen az afroamerikai közösségek és a nők vonatkozásában".

"A közelmúltbeli megállapítások következetesen azt mutatják, hogy a kisebbségek és a nők messze felülreprezentáltak az iparági elbocsátásokban" - áll a levélben.

A törvényhozók sürgetik a munkaügyi minisztériumot, hogy fordítson nagyobb figyelmet ezekre a folyamatos tömeges elbocsátásokra, és tegyen többet a megélhetésük elvesztésének leginkább kitett munkavállalók védelme érdekében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Húszezer ember állása szűnik meg az egyik amerikai banknál

A banki állások 30 százaléka tűnhet el öt éven belül

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Oleksii Striapchyi képe a Pixabay -en.

TOP 5