Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Több multinacionális vállalat is mesterséges intelligenciát alkalmazó megfigyelő rendszereket működtet a munkavállalók kommunikációjának elemzésére.

Többek közt olyan népszerű alkalmazásokban, mint a Teams, a Zoom vagy a Slack, írja a CNBC. Sokan kritikával illetik e módszert, szerintük a megfigyelés már-már Orwell utópiáját vizionálja.

hirdetés

Az Aware

Az Aware egy olyan szoftver, amely mesterséges intelligenciát használ pl. a Slack, a Microsoft Teams platformokon folytatott beszélgetések elemzésére. A cég azt állítja, hogy segít a vállalatoknak megvédeni a munkavállalóikat a zaklatástól, a diszkriminációtól és az etikátlan viselkedéstől, valamint segít betartani a belső szabályokat is.

Az Aware alapítója és vezérigazgatója, David Stillman szerint a szoftver nem arra szolgál, hogy megfigyelje a dolgozókat, hanem arra, hogy megelőzze a problémákat, és segítse a vállalat működését.

Az Aware nem egy nagy testvér

“Az Aware nem egy nagy testvér, hanem egy nagy segítő” - mondta Stillman a CNBC-nek. “A mi célunk az, hogy segítsünk a vállalatoknak megteremteni egy biztonságos, inkluzív és produktív munkahelyet, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak egymással.”

A szoftver úgy működik, hogy csatlakozik a vállalati kommunikációs platformokhoz, és mesterséges intelligenciát alkalmaz a beszélgetések tartalmának és hangnemének értelmezésére. Az Aware képes felismerni a potenciálisan kockázatos vagy káros üzeneteket, például a trágár szavakat, a fenyegetéseket, a zaklatást vagy a diszkriminációt. Ha ilyen üzeneteket észlel, értesíti a vállalat megfelelő személyét, aki eldöntheti, hogyan lépjen közbe.

Stillman szerint az Aware nem olvassa el az összes üzenetet, hanem csak azokat, amelyek valamilyen szabályt vagy irányelvet sértettek. A szoftver nem tárolja az üzeneteket, hanem csak metaadatokat, például a küldőt, a címzettet, az időpontot és a platformot. A szoftver nem változtatja meg vagy törli az üzeneteket, hanem csak figyelmezteti a vállalatot, hogy ezek léteznek.

Stillman azt is elmondta, hogy az Aware tiszteletben tartja a munkavállalók magánéletét, és nem kíván beavatkozni a személyes vagy informális beszélgetésekbe. A szoftver csak a vállalati csatornákon folytatott kommunikációt vizsgálja, nem a privát vagy közvetlen üzeneteket, egyúttal figyelembe veszi a kontextust és a szándékot is, így nem jelent minden apró hibát vagy viccet.

“Az Aware nem egy robotbíró, hanem egy intelligens asszisztens” - fogalmazott Stillman. “A mi feladatunk az, hogy segítsünk a vállalatoknak felismerni a problémákat, mielőtt azok súlyosabbá válnának, és javaslatokat tegyünk a megoldásukra.”

Néhány cég, mely használja a szoftvert

Az Aware ügyfelei között olyan nagyvállalatok is szerepelnek, mint a Ford, a BP, a Dell, a Pfizer és a Coca-Cola. Stillman szerint a szoftver különösen hasznos a távoli munkavégzés során, amikor a munkavállalók több időt töltenek online kommunikációval, és kevesebb lehetőségük van a személyes interakcióra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ha rosszra tanítják a mesterséges intelligenciát, lehet még jó?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: sujin soman képe a Pixabay -en.

TOP 5