Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A robotika új korszakának küszöbén állunk, ahol a háztartási robotok már nem csak a tudományos-fantasztikus filmekben léteznek. 

Az Unitree Robotics legújabb fejlesztése, az Unitree G1 humanoid robot, a mindennapi élet részévé válhat, képes lesz olyan feladatok elvégzésére, mint a palackok felnyitása, diók feltörése, súlyos tárgyak mozgatása vagy akár a forrasztás, azaz ez a gép bármelyik háztartásban segítheti a mindennapokat.

hirdetés

Az Unitree G1 egy emberi alakot követő robot, amely az emberi mozdulatok széles skáláját képes utánozni, mint ahogy látható az alábbi videón, írja az Origo.

A robotokról általában

A robotok ezen új generációja nemcsak az automatizált feladatok ellátására szolgál, hanem az ember által tervezett környezetben is képes monoton vagy veszélyes munkák elvégzésére. A mezőgazdasági és építőipari termelékenység növelésére szolgáló humanoid robotok bevezetése várhatóan forradalmasítja az ipart. Egy ipari robotnak számos készséggel és technológiai tulajdonsággal kell rendelkeznie, hogy hatékonyan és biztonságosan működhessen.

Az Unitree G1 magassága 127 centiméter, súlya pedig 35 kilogramm. Körülbelül 2 méter/másodperc sebességgel képes mozogni, és olyan mozgatható ízületekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára a bonyolultabb mozgásokat is, mint például a hátraszaltó. A robotot Intel RealSense D435 és LIVOX-MID360 3D lidar szenzorokkal szerelték fel, amelyek 360 fokos érzékelést biztosítanak, így a robot pontosabban képes navigálni a környezetében. A G1 tápegysége két órás üzemidőt biztosít, és gyorsan szétszerelhető.

A robot kompatibilis a gyártó Dex3-1 háromujjú intelligens kezével, ami még precízebb műveletek elvégzését teszi lehetővé. Bár a robot jelenlegi 8 millió forintos nettó ára miatt nem valószínű, hogy hamarosan tömegtermékké válik, az első példányok várhatóan 2024 utolsó negyedévében érkeznek meg a közép- és kelet-európai piacra. Ez a fejlesztés új lehetőségeket nyit meg a robotika terén, és izgalmas jövőt ígér a technológiai innováció számára.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Indul a tömeggyártás, rengeteg humanoid robot fog dolgozni az iparban

2024-ben már 10.000 humanoid robotot gyárt egy amerikai cég

Már 2025-ben tömeggyártaná a humanoid robotokat Kína

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: enio képe a Pixabay -en.

TOP 5