Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az OpenAI technológiai igazgatója, Mira Murati szerint a mesterséges intelligencia megszüntethet olyan állásokat, amelyek szerinte nem is voltak igazán szükségesek, ha az általuk előállított tartalom nem volt magas színvonalú, írja brg.com.

Murati, aki a Dartmouth Egyetemen tartott beszélgetés során fejtette ki véleményét, úgy véli, hogy az AI használata oktatási és kreatív eszközként bővítheti az emberi intelligenciát, nem lesz szükség azonban olyan munkakörökre, melyeknek nem is kellett volna létrejönniük.

hirdetés

Az ilyen kijelentések azonban komoly ellenállást váltanak ki az érdekeltek, különösen a kreatív iparban dolgozók körében, akik úgy érzik, az AI fenyegeti munkájukat és megélhetésüket.

A vita hátterében

Az OpenAI, amelynek célja egy emberiség javát szolgáló szuperintelligencia kifejlesztése, gyakran kelt negatív visszhangot a nyilvánosság előtt. Az AI jelenlegi formáját sokan csalásnak tartják, amely plágiumra és szellemi tulajdonlopásra épül. A kritikák szerint az OpenAI vezetői, mint Sam Altman, „arrogánsan“ döntenek arról, hogy ki érdemel munkát az AI korában, és ki nem, ezzel pedig sokakat megfosztanak a potenciáljuk kibontakoztatásának lehetőségétől.

Kreatív szakemberek és a média veszélyben

Az AI technológiák, mint például az OpenAI által kifejlesztett Sora videó eszköz, amely YouTube videók alapján tanul, már most is aggodalmakat váltanak ki. A kreatív szakemberek és az újságírók attól tartanak, hogy az AI elterjedése miatt elveszíthetik munkájukat, miközben a technológiai cégek csak a növekedést és a befektetők elégedettségét tartják szem előtt. Az AI bevezetése tehát nemcsak a kreatív iparra, hanem az egész technológiai ökoszisztémára negatív hatással lehet, miközben a gazdag befektetők tovább gazdagodnak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

8 munkahely, amit végleg megszüntet a mesterséges intelligenica

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Kalpesh Ajugia képe a Pixabay -en.

TOP 5