Skip to main content

Az olasz maffia milliárdokat keres a környezet kárára elkövetett bűncselekményekkel - állítja egy jelentés. Főleg az illegális szemétlerakás és építkezések, de a tiltott állatfajokkal való kereskedelem is a számlájukra írható.

A Legambiente nevű olasz környezetvédelmi szervezet szerint sokkoló módon pusztítja a maffia az olasz környezetet. Az elmúlt évben naponta 93 környezet elleni bűncselekményt dokumentáltak, ez azt jelenti, hogy több mint 33 ezer környezetkárosító cselekmény róható fel a bűnszövetkezeteknek. Ami még aggasztóbb: az ilyen cselekmények száma közel 10 százalékkal megugrott az elmúlt évhez képest.

Az "ökomaffia" az egész országban elterjedt, még északon is, bár a leginkább a déli tartományokban - Campania, Calabria, Szicília és Puglia - aktív.

A maffia milliós pénzekhez jut például az illegális szemétlerakással - tavaly becslések szerint közel 350 ezer tonna hulladékot rakott le a törvényeket kijátszva, és részt vett a külföldre irányuló illegális szemétexportban is. Emellett, a jelentés szerint, az egyre inkább kifinomult, nyelveket beszélő és iskolázott maffiózók beépültek több önkormányzatba, hogy azokon keresztül engedélyeztessék tevékenységüket. Az idén 18 helyi tanácsot oszlattak fel, mert megfertőzték őket a bűnszövetkezetek.

A környezeti bűncselekmények közé sorolják az illegális építkezéseket is. Megfelelő engedély nélkül tavaly 25 ezer házat és más épületet húztak fel. Az olasz rendőrség 9000 épületet foglalt le és 300 embert vett őrizetbe.

A maffiózók hatvan hektárnyi területen égettek le erdőket, hogy ott építkezésbe kezdjenek.

A bűnbandák környezetromboló tevékenysége évek óta ismert: például a maffia beépült a megújuló energiaiparba is, és fiktív vagy nem hatékony szélerőműveket épített. 2009-ben egy veszélyes hulladékot szállító elsüllyedt hajót találtak a calabriai partok közelében - miután egy volt maffiózó nyomra vezette a hatóságokat.

Ez csak egyike volt annak a körülbelül 30 hajónak, amely veszélyes hulladékot szállított és hasonló sorsra jutott. A "tégla", Francesco Fonti azt állította, hogy európai vegyipari és gyógyszercégek hulladékát tüntették így el, és hogy elsüllyesztett hajónként 2 és 20 millió dollár közötti összeget kaptak.

Henry Fountain, a Legambiente elnöke azt sürgette, hogy egy korábban elutasított, 2008-as EU-irányelv alapján Olaszországban törvényt hozzanak a környezeti bűncselekmények ellen.

Szvetnik Endre (London)

Forrás: http://www.inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-507032

Kép forrása: http://www.origo.hu/idojaras/20110629-szemet-napoly-camorra-nincs-ujrahasznositas-a-lakohazak-elso-emeleteig-er.html

TOP 5