Skip to main content

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy a modern társadalomból kivonulva önfenntartó és legfőképpen környezettudatos életmódot választanak. Van, akiknek ez nagyobb lemondással jár, mások szinte luxuskörülményeket teremtenek maguknak, miközben a fenntartható fejlődés lebeg a szemük előtt. A legtöbb ilyen település Hawaiion működik, már negyven közösség él a civilizált világból kivonulva.

A Velencei-tó és a Velencei-hegység keleti csücskébe található pázmándi mesefalu a nevét meseszerűsége miatt kapta. Megálmodóik célja olyan közösséget létrehozni Pázmánd község területén, amely ökológiailag tudatosan él, önfenntartásra törekszik.

Működésével szervesen bekapcsolódik a falu társadalmi, gazdasági életébe, és tapasztalatait a lehető legszélesebb körben osztja meg. A Mesefalu közösség minden tagja szolgálatot vállal a csoport, vagy akár, az egész faluközösség számára.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége Gáspár Mátyás, a Szövetség az Emberiségért Mozgalom vezetője elmondta a mesefalu centruma egy közösségi központ lenne, amiben konyha, műhely, információs központ és egyéb kiszolgáló helyiségek lennének.

A pázmándi Mesefalu Közösség szolgáltatáscseréjét a kölcsönös bizalom, szolidaritás alapozza meg. A közösséghez, ami az emberiség generálta problémákra is megoldást keres jelenleg 14-15 család, mintegy 30 fő csatlakozna.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió filmjét, megtekintheti azt a http://videa.hu/videok/nagyvilag/mesefalu-5Nfp5mtdri3CRUKI honlapon, a csatorna weboldalán. A www.utajovobe.eu honlap hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

 

TOP 5