Skip to main content

Nemrégiben Tiszabő határában egy tölgyerdő tűnt el, de a gyümölcsfákat sem kímélik. Fent vágják, mert állva fűrészelni könnyebb.

Egy komplett erdőt loptak el a tolvajok nem régiben Tiszabő határában, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A szomszédos Tiszapüspökiben már a gyümölcsfákat sem kímélik, azokat derékmagasságban elfűrészelve viszik, ráadásul már azokat a bicikliket is lopják, amelyekkel aztán a lopott fát szállítják.

Évről évre komolyabb gond a falopás, mondja a területet kezelő Nefag Zrt erdővédelmi és kommunikációs vezetője. Hajnal Imre hozzáteszi, nemcsak az élő fát viszik, de a már kivágottat is, a tolvajok 2012-ben durván 25 millió forintos kárt okoztak, de komoly költséget jelent a pótlás is.

A Tiszabő határában nemrégiben eltűnt egész tölgyerdő a kommunikációs vezető szerint „egyértelműen a környék lakosságának rovására írható”, a tettesek ugyanakkor szinte alig kerülnek meg, a tavalyi száz esetből mindössze nyolc elkövetőt tudtak felelősségre vonni.

Ráadásul az esetek nagy része szabálysértés, mert vagy nem éri el a bűncselekmény küszöbértékét, vagy olyan magasságban vágják el a fát, hogy az bizonyos törvényi szabályozók szerint enyhébb megítélés alá esik, Hajnal Imre szerint ugyanakkor teljesen mindegy, hogy egy fát a tövénél vágnak-e el, vagy egyméteres magasságban. Utóbbinak egyszerű egyébként a magyarázata: a motorfűrész már viszonylag olcsó, állva fűrészelni pedig könnyebb, mint lehajolni - magyarázza a szakember, aki szerint a törvényi szigor, a magasabb büntetési tétel segítene.

(Felvétel a történtekről itt hallgatható meg: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/11/06/A_bringat_is_lopjak_a_falopashoz.aspx)

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/11/06/A_bringat_is_lopjak_a_falopashoz.aspx

Kép forrása: Falopás, Tiszabő 2010 - http://www.hnp.hu/78-1075.php?slideShow=1&

TOP 5