Skip to main content

Amikor megkérdezik,: Hogyan kerültél a tanyára, általában egy szóval szoktam válaszolni: megvilágosodtam! Egyszer csak ott áll előtted a lehetőség és eldöntheted, éled a mások által normálisnak ítélt kissé unalmas kispolgári életed és maradsz egy pénz orientált, manipulatív világban vagy...

Vagy!!  Ha tanyán szeretnél élni az első, amit tenned kell: Elhatározás! Ez megvolt! A második: Indulj el és nézz meg sok-sok tanyát, nézd meg hogyan élnek az emberek és jól gondold meg Te képes vagy-e erre! Naná!  Keress egy olyan közösséget, akik befogadnak, segítenek, elfogadnak és támogatnak. Megvan! Sikerült olyan embertől tanyát vásárolni, aki a legközelebbi faluban él és apánk helyett apánk lett, a családja pedig szinte a családunkká vált. Csupa szív emberek, akik tele vannak önzetlen szeretettel és segítőkészséggel! Feladni a városi életet egy kissé romantikus, bájos kényelmetlenségért? Mondhatnám, hogy nem volt könnyű…. de hazudnék.

A tanyán új időszámítás van. 

  1. A nap reggel 5-6 óra között kezdődik. /főleg ha fóliasátrad is van, mert ott 9 óra után nem lehet dolgozni/. 
  2. 12-14 óra között szieszta.  Azt mondják ilyenkor a fű sem nő. /azért ez elviselhető  :)/ 
  3. Felejtsd el a hét napjait, mert egy idő után ez úgy is megtörténik. Vége a vasárnap esti sóhajtozásnak: holnap megint hétfő! 
  4. Többé nincs szükséged kondi és szolárium bérletre. /konkrétan május elejére csoki barna voltam./ 
  5. Ha nem szeretnél nap, mint nap a faluba rohangálni sürgősen tanulj meg kenyeret sütni! 
  6. A városi ember nem szeret kérdezni. Tanulj meg tehát, mert a vidéki ember több és hasznosabb információval szolgál, mint a Google. 
  7. Ha nem szereted az állatokat, gondjaid lehetnek. / A béka, a pókok, a siklók itt mindennapos vendégek. Az első siklóval való találkozás sikítás, a második csendes ijedtség hátrahőkölés, a harmadik kíváncsiság, és eljuthatsz szép lassan oda, hogy kimented a siklótojást az útból nehogy valaki véletlenül széttapossa./

Sajnos az önfenntartás nem jelenti azt, hogy nincs szükség pénzre. Arról, hogy a villany és telefonszámla be legyen fizetve, 9 fóliasátor gondoskodik. Ezen kívül mindent, ami a konyhában szükséges meg tudunk termelni és bizony már így július végén tele kell, legyen a fagyasztó és lassan a pince , és a kamra is megtelik. Gondoljatok csak bele, mennyi mindenre van szükség egy háztartásban, egy konyhában egy évre. Ha tanyán élsz, nem tudsz leugorni a szupermarketbe, sőt lehet olyan a tél, hogy ki sem tudsz mozdulni akár napokig sem.

Fontos a precíz, pontos munka. A növények érzékenyek, ugyanakkor hálásak is. Itt csak az időjárás, ami feletted áll, nincs főnök, nincsenek elvárások. Amennyit dolgozol, amennyire oda teszed magad olyan lesz az életed. Ha nyugodtan, kiegyensúlyozottan teszed a dolgod nagy baj nem lehet. A békesség a szeretet és a természettel való együttélés nem nehéz, csak legyen kire mosolyogni nap, mint nap. Az élet egyszerű: Reggel kelj fel, tedd a dolgod, este meg pihenj le.

Forrás: http://www.termelotol.hu/hirek/videkre-koltozesem-tortenete-mezner-beata-naploja

TOP 5