Skip to main content

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. (McDonald's) megtévesztette a fogyasztókat néhány csirkehús felhasználásával készült termékével kapcsolatban. A GVH ezért 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Darált bőr, húsátalakítás

A vállalkozás 2012. január 1. és 2013. február 12. között egyes csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban.

Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem többek között darált bőrt is tartalmaznak. És olyan technológián, átalakításon – például darálás, felbontás, pácolás, formázás – esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra.

A GVH megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson. Ez a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlat a GVH szerint.

Mi is az a csirkehús?

A McDonald's korábban azzal védekezett az ügy tárgyalásán, hogy igazán senki nem tudhatja, hogy a fogyasztók hogyan fogják fel a csirkehús fogalmát – számolt be másfél hónapja a Nol.hu az ügy tárgyalásáról.

A McDonald's jogi képviselője szerint az általuk megkérdezett háziasszonyok egyöntetű véleménye, hogy „aki grillezett már csirkemellet, az tudja, hogy bőr nélkül leszárad”, ezért nem probléma, hogy darált bőr volt a húsban. 

A gyorsétteremlánc-óriásnál úgy látják, „veszélyes kapukat dönget" a GVH, amikor azt várja el egy vendéglátó-ipari vállalkozástól, hogy a menüben részletesen közölje, az étel miből és hogyan készül. „Köztudott a szakmában, hogy az éttermekben a gyümölcslevesek többsége nem főtt, hanem hidegen összeállított alkatrészekből áll, a cukrászatok jelentős részében olyan krémes kapható, ami előre gyártott porokból, stabilizátorral készül.”

McDonalds: nem is úgy volt

A gyorsétterem-hálózat szerint nem tévesztettek meg senkit, sőt, a GVH téved. A következő közleményt jutatták el hozzánk:

Meggyőződésünk, hogy nem tévesztettük meg a fogyasztókat az eljárásban vizsgált csirkés termékeink kommunikációjával. A versenyhivatali eljárás során bebizonyítottuk, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően jártunk el, és valamennyi vonatkozó hazai és EU-s jogszabályt betartva hirdettük és értékesítettük termékeinket. Az eljárás során kifejtett álláspontunkat fenntartjuk, és a Versenytanács határozatának bírósági felülvizsgálatát kérjük.

Továbbá azonnali helyreigazítási kérelemmel fordulunk a GVH-hoz, ugyanis valótlan állítás, és a Versenyhivatal is tévesen tette ma közzé, hogy a panírozott termékek és a csirkemell csíkok nevű termékeink darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel.

A grillezett csirkehúsos termék tartalmaz csirkebőrt, az anatómiai aránynál kisebb mértékben. A bőr hozzáadására ennél a terméknél azért van szükség, hogy a hús élvezeti értéke megmaradjon, ne váljon szárazzá a grillezést követően. A GVH vizsgálatában érintett négy termék tehát a következő összetevőket tartalmazza:

– Grillezett csirke: csirkemell filé, bőr, páclé, növényi olaj – grillen sütve
– Panírozott csirke: csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve
– Csirkemell csíkok: csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve
– Ropogós csirkemell csíkok (filé): csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2014/01/08/daralt_bor_volt_a_mekis_csirkeszendvicsben/ 

Kép: Business Wire / Europress / Getty

TOP 5