Skip to main content

Míg a boltokban azt hisszük, hogy tengernyi lehetőség közül tudunk választani, addig igazából a vállalatcsoportok koncentrációjának következtében inkább az a valóság, hogy teljesen mindegy, hogy "x", vag "y" csokit vesszük meg, a pénz nagy valószínűség szerint ugyanabba a zsebbe folyik be. 10 nagyvállalat, amelyek a világ kiskereskedelmének jelentős szeletét uralják.

A Business Insider a Redditen talált egy grafikát, melyen összesítik azt, hogy a legnagyobb multinacionális cégek a kiskereskedelem területén milyen érdekeltségekkel rendelkeznek. A grafika nem friss, két éve töltötték fel, ám rendkívül érdekes.

A képen felsorolt 10 multinacionális vállalat a különböző érdekeltségeiken keresztül rendkívül nagy részesedéssel rendelkezik a kiskereskedelem különböző szektoraiban. A Nestlé például az élelmiszeripari érdekeltségein kívül komoly részesedéssel rendelkezik a L'Orealban, a francia cég pedig például a Diesel márkát is birtokolja.

Az Unileveré például a Dove termékcsalád, az Algida jégkrémgyártó, vagy a Knorr. A többi érdekeltségekért érdemes a grafikát böngészgetni.

Forrás

TOP 5