Skip to main content

2014 októberében a Tükörben a Világkiállítás visszatér szülőházába, miután hatéves pályafutása során megjárta többek között Brüsszelt és az Iparművészeti Múzeumot is.

A fenntartható fejlődéssel, környezetvédelemmel foglalkozó kiállítás 2008-ban mutatkozott be először a Millenáris Fogadó padlásán, most pedig felfrissülve és angol nyelven lesz látható a SUSCO Budapest 2014 konferencia és expo egyik kísérőrendezvényeként, a Climate-KIC együttműködésében. Felfedezőutunk a fenntarthatóság ösvényére kalauzolja az érdeklődőket, hogy a túra során saját magunkat is jobban megismerjük, s megtudjuk, mi az igazán fontos számunkra. Tényleg a tárgyak birtoklása és a pénz felhalmozása jelenti az élet értelmét, vagy másban is megtalálhatjuk a boldogságot?

A látogatók megismerhetik hazája és más nemzetek ökolábnyomát is, sőt, mindenki kiszámolhatja hány kilométert is utazott reggelije a termőhelytől a reggeliző asztalig. A kiállítás során kiderül továbbá, hogy mi is az a komposztkas és a 3 fő mumus. Kiállításunk középpontjában a tudatos vásárlás (magában foglalva a fogyasztói döntéseink különféle hatásait), a közösség, a felelősségvállalás és a szeretet áll.

A Climate-KIC együttműködésével megvalósuló ingyenes ismeretterjesztő program bemutat izgalmas klímainnovációkat is, melyek az utóbbi évek mérföldkövei a fenntartható jövő felé vezető úton. Ez a kreatív közösség hívta életre például az Ökocikli szelektív teherriksáját, az intelligens klíma-távirányítót és a fenntartható élelmezésre specializálódott ECF Farmrendszerét!

„A fenntartható társadalom emberideálja mértéktartó az anyagi javak fogyasztásában, a környezeti javak használatának mértékét a környezet eltartó képességéhez igazítja. Az alapvető anyagi szükségletek kielégítésén túl a szellemi, lelki javakat keresi maga és mások számára. Az emberi jellem fejlődése az egyén önzésétől, a másokkal történő együttműködésen át, a globális felelősségvállalásig terjed. Az erkölcs és tudás együtt jár, egymással nem helyettesíthető. A fenntartható társadalom érdekében tehát nemcsak jobb és több technikára, hanem azok bölcs használatára, mértékletességére, igazságosságra, az emberek közötti szeretet és bizalom újrateremtésére, a környezet értékeinek megbecsülésére van szükség.” ( Gyulai Iván, ökológus )

akiskreativ

Magyarország 2014-ben felkerül a fenntarthatóság térképére! 

Az Antall József Tudásközpont kétnapos nemzetközi konferenciája adja kiállításunk apropóját. A 2014. október 2–3-án, a Millenáris épületeiben helyet kapó konferencia és expo az általános céloktól és az első lépésektől a konkrét megvalósításig, a szavak tettekre váltásáig öleli fel a fenntartható fejlődés témakörét. Érdemes regisztrálni, hiszen az eseményen a döntéshozók, a hazai és nemzetközi szakértők, a civil és az üzleti szféra képviselői egyaránt jelen lesznek. Az idei, sorozatnyitó konferencia középpontjában a víz, energia és élelmiszer (WEF – Water, Energy, Food) sokszoros egymásrautaltsági hálójának kérdésköre áll. A szervező célja egy regionális fenntarthatósági hálózat létrehozása, melynek alapját az októberi eseményen teremtik meg. A konferencia fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke, védnökei Tarlós István főpolgármester és Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.

Teret adunk az innovációnak!

A SUSCO Budapest 2014 konferenciával párhuzamosan zajló ingyenes SUSCO Expón a látogatók a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett szervezetek és cégek érdekes és fontos innovációit és munkatársait is megismerhetik. A szakmai tartalmon túl számos kreatív és interaktív program színesíti a vásárt. Az érdeklődők esettanulmányokat állíthatnak össze a fenntartható üzleti modellről és a környezettudatos vállalkozás alapjairól, vagy részeseivé válhatnak a World Café-nak, ahol megtudhatják, hogy a zöld vállalkozások hogyan érvényesülhetnek a piacon. Akiket a könnyedebb programok vonzanak, belekóstolhatnak a felelős táplálkozásba, koccinthatnak egy fenntartható magyar vállalkozás gyümölcsleveivel vagy bekapcsolódhatnak interaktív társasjátékokba. A szervezők a startupokra és az ötletgazdákra is gondoltak, akiknek a Babzsák Klubban rapid randi keretében lesz lehetőségük a potenciális befektetők lenyűgözésére.

Tükörben a Világ - A magyar élménypedagógia és szemléletformálás jó gyakorlata

A Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította; 2006 óta tartanak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak. Üzenetük: az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója. A kreatív civil csapatot később egészítette ki az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., hogy a kiállítás még több emberhez juthasson el és akár külföldön is képviselje hazánk alkotóinak elképzelését a fenntarthatóságról. A Nemzeti Fenntartható

Fejlődési Tanács6 éve szakmai támogatóként segíti a kiállítást, melyhez most a Climate-KIC és a Folprint Zöldnyomda is csatlakozott. Elkél a segítség, hiszen a környezeti neveléshez és szemléletformáláshoz elengedhetetlenek a legfrissebb kutatási adatok és trendek!

Helyszín: Millenáris Park „C” épület, Pixel Galéria

Cím: 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.

Időpont: 2014. október 2-12.

Nyitva tartás: minden nap: 09.00 – 18.00 óráig, október 12-én: 09.00-13.00 óráig!

A kiállításon az előre bejelentkezett iskolai, és érdeklődő csoportokat, betérő látogatókat felkészült tárlatvezetők ismertetik meg az ökológiai lábnyom, klímaváltozás, helyi termék, élelmiszerkilométer, falusi turizmus, ökofalu fogalmakkal. A szervezők pedig az oktatáshoz, neveléshez kívánnak segítséget nyújtani ezen alkalomra összegyűjtött ismeretterjesztő kiadványokkal, oktatási segédletekkel.

Fotógaléria a kiállításról: http://www.tukorbenavilag.hu/hu/photo-gallery

1 órás tárlatvezetés Vida Gábor akadémikussal:

Prezi bemutató a kiállításról: http://okopack.hu/hu/tukorben-a-vilag-kiallitas

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1480052098912162/

 

Kiállítás-infó:

Hankó Gergely
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
06 70 249 61 13

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

www.tukorbenavilag.hu

 

SUSCO konferencia infó:

Gorácz Anikó

Antall József Tudásközpont

sajtókapcsolati munkatárs

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.suscobudapest.com

 

TOP 5