Skip to main content

Velős kijelentéssel indul az a 20 perces videó, melyet Rózsa Péterrel, a Virágoskút Biogazdaság vezetőjével készítettek nemrég a Kulturális Kreatívok. A téma nem kevesebb, mint az, hogyan lehetne a Földet megmenteni.

Rózsa mindjárt azzal kezdi, hogy a cél csak úgy érhető el, ha tíz emberből kilenc meghal, ezért ma a világon mindenhol népirtás folyik.

„A legnagyobb veszélyben lévő élőlény, az a parasztság!” – közelíti meg a kérdést más nézőpontból.

Mit kell ezen érteni?

Alig akad már igazi paraszt, olyan, aki úgy műveli a földet, mint ahogy tették ezt őseink. Ezalatt Rózsa a vegyszermentes kultúrához értő, magas szellemiséggel és tudással rendelkező parasztembert érti, hisz anno senki sem használt műtrágyát, növényvédőszert a föld megműveléséhez, nem sematizált. A globalizált világ mezőgazdasága azonban csak e sémákra épít, és csak olyan termékeket állít elő, melyek rendkívül károsak az egészségre.

Vásárlóink 90 %-a értelmiségi, ők ismerték fel ugyanis azt, hogy csak a bio táplálkozás lehet egyedül egészséges, ha túl akarjuk élni a jó 100 éve kezdődött népirtást, folytatja mondandóját az elismert szakember. Kitér arra is, miszerint próbálkoztak termékeik eladásával a munkásrétegek felé is, de hamar elhalt az érdeklődés. Vagyis a vegyszermentes termékek megvásárlása szerinte nem, vagy nem csak pénzkérdés, amire sokan hivatkoznak, egyszerűen a „kevésbé képzett”, a világra kevesebb rálátással bíró emberek nem értik, nem tartják fontosnak, miért lehet kizárólag csak egészséges élelmiszereket fogyasztani.

„Az egész társadalom egysíkú lett, nem tudja elválasztani a jót a rossztól. A 21. század gyermekei már baseball sapkával a fejükön és kólával a kezükben születnek.” – sommázza a fentieket egy mondatban Rózsa, majd folytatja: „Az élelmiszerek 90 %-nak köze nincs a mezőgazdasághoz. Vízből, aromából, mesterséges színezékből állnak. Ezt lehet eladni, így a paraszt teljesen kipusztul…”

Nyilván kipusztul, ha a multikkal való versenyben „drágább” termékeit nem tudja eladni, mivel a kémiailag összeállított, vegyített gagyi csak jóval olcsóbb lehet. Megfelelő marketinggel és értékesítéssel ráadásul a gagyi tömegtermékként adható el szerte a világon, mégpedig erre a célra létrehívott áruházláncokban, míg a paraszt legfeljebb a helyi piacra viheti ki az áruját, ahol mindig limitált a vásárlói kör, hisz a többség ma már az áruházakba jár. Oda, ahol az embert, a vásárlót szinte mindig a termék ára motiválja, így akkor is az olcsóbb árut veszi meg, ha később rámegy az egészsége. A paraszt után tehát előbb-utóbb kihal a vásárló is, a társadalom feléli önmagát.

Magvas (további) gondolatait még papírra vetnénk, érdemes azonban megtekinteni a filmet, amit vele forgattak, hisz nem hosszú, így a tartalom összefüggéseiben is jobban értelmezhető.

Kapcsolódó anyagunk: 

 

TOP 5