Skip to main content

Jó pár évet kell még várnunk arra, hogy megvalósuljon az emberes Mars-utazás, azonban ha minden jól alakul, a vörös bolygó talaját elsőként egy űrcsizmás női láb érinti, mégpedig a ma tizenhárom éves Alyssa Carsoné.

A NASA űrprogramjának Polgár Juditja négyéves kora óta készül a nagy utazásra, és az sem rettenti el, hogy erre a járatra feltehetően nem adnak majd retúrjegyet.

“A következő húsz évet előre elterveztük, tudjuk, mik a teendői, és arra számítunk, hogy 2033-ban a Marsra utazik” - nyilatkozta Alyssa apja, aki hozzátette, hogy megbékélt azzal a gondolattal, hogy ezután esetleg soha többé nem találkozhatnak. “Beszéltünk róla, és ő így is menni akar” - mondta a BBC-nek.

A példa nélküli űrutazásra feltehetően nemzetközi csapat áll majd össze, azonban Alyssának nem valószínű, hogy nyelvi nehézségei lesznek, hiszen az angolon kívül már most beszéli a spanyol, a francia és a kínai nyelvet, ami annak is köszönhető, hogy szülőhelye, a louisianai Baton Rouge jelentős egyetemváros és kulturális találkozópont.

A NASA szakértői szerint Alyssa tökéletes úton halad afelé, hogy asztronauta legyen belőle, mire összeáll a Mars-expedíció. Addig is előadásokon motiválja kortársait, hogy a tévé előtt elfogyasztott Mars-szelet helyett inkább az édesség bolygó méretű névrokonára összpontosítsanak, de legalábbis ne adják fel céljaikat.

Az amerikai űrhivatal mellett más szervezetek is tervezgetik az emberes Mars-utazást. Az egyik ilyen program, a Mars One pályázatán jól szerepelt egy magyar jelölt, Marton Orsolya. Tapasztalatairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

Forrás

Kép: Alyssa Carson, Forrás: NASA

TOP 5