Skip to main content

Tovább csökkentheti a számítástechnikai alkatrészek méretét egy új kutatási eredmény. Kutatók egy csoportjának sikerült olyan DNS molekulákból álló vezetéket alkotni, amelyen elektromos áram folyik keresztül.

Habár a számítástechnikai eszközök méretét az elmúlt években drasztikus mértékben visszaszorították, a méretcsökkentésnek voltak határai. A tranzisztorok az elektronikus eszközök fő építőelemei: gyenge villamos jelek erősítésére, továbbá jelek kapcsolására vagy feszültségstabilizálás céljára alkalmazzák őket. Ahhoz, hogy a tranzisztorok ne akadályozzák egymás működését, szükség van arra, hogy bizonyos távolságra legyenek egymástól. Ez azt jelenti, hogy a processzorok nem tervezhetők a mainál kisebb méretűre.

Nem először próbálnak a DNS-ből elektronikai alkatrészeket előállítani. Örökítőanyag-molekulákat viszonylag könnyen lehet szintetizálni, jelentősebb elektromos energia szállítását azonban eddig nem sikerült rajtuk keresztül megoldani. Szintén nehézségekbe ütközött a szintetizált DNS-szálakon keresztül folyó áram erősségének mérése, amely gyakran hozott ellentmondásos, megbízhatatlan eredményeket. A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóinak azonban úgy tűnik, sikerült áttörést elérniük a területen.

A Nature Nanotechnology című folyóiratban leírt tanulmányban a kutatók DNS-vezetékeket hoztak létre. Az ezeken keresztülfolyó áramot pontosan meg tudták mérni, ráadásul a méréseket sikeresen meg tudták ismételni. Az áramerősség tíz és száz pA (pikoamper) között változott, az áram pedig több mint 100 nanométeres távolságot tett meg.

A DNS-alapú áramkörök minden eddiginél egyszerűbb, kifinomultabb és olcsóbb számítógépes áramkörök létrehozását fogják lehetővé tenni – mondta Danny Porath, a tanulmány vezető szerzője. Az eredmények áttörésnek tekinthetők, ugyanakkor a szakemberek szerint további kutatások szükségesek az örökítőanyagon alapuló működő elektromos hálózat létrehozásához.

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5