Litvánia szombaton betiltotta az energiaitalok árusítását 18 éven aluliaknak. Ezzel a balti ország az első a világon, aki korlátozta az energiaitalok eladását.

"Forradalmi fejlődés: nincs még egy ország a világon, akinek lenne ilyen tiltása. A legtöbbnek ugyanis csak ajánlásai vannak. Mi vagyunk az elsők" – mondta az egészségügyi minisztérium tisztviselője, Almantas Kranauskas az AFP-nek. 

Az energiaitalok árusításáért 400 litas, 35 ezer forintos bírság járhat. Egy felmérés szerint az ország iskolás lakosságának tíz százaléka legalább heti egyszer iszik energiaitalt, ami három millió ember. A minisztérium szerint ezeknek az italoknak túl magas a taurin- és koffeintartalma, veszélyesek a fiatalokra.

A litván energiaital-piac szerint a probléma nem létezik, a tiltás felesleges. Az áruházláncok mostantól kevésbé látható helyre pakolják majd ezeket a termékeket.

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu