Skip to main content

Az Eva az első intelligens zuhanyrózsa, amely helyzet szerint alakítja a víznyomást. Sok víz megtakarítható vele.

Az Eva az első intelligens zuhanyrózsa, a kaliforniai gyártók szerint anélkül lehet vele spórolni a vízhasználaton, hogy ez a megszokott kényelem rovására menne. A készülék érzékeli, ha a vízsugár elérte a megfelelő hőmérsékletet, és automatikusan lezárja addig a csapot, amíg be nem állunk a fülkébe vagy a kádba. Így a zuhanyzáshoz használt meleg víz egy cseppje sem vész kárba, akár az eddigi összmennyiség fele is megtakarítható.

hirdetés

Az Evát egy fejlett szenzorrendszerrel látták el, így aszerint állítja akár zuhanyzás közben is a víznyomást, hogy a felhasználó épp mit csinál. Amíg a rózsa alatt állunk, addig 100 százalékos a nyomás, de ha ellépünk onnan, például besamponozni a hajat, addig 70-80 százalékosra csökkenti azt. Ha hosszabb ideig nem állunk a csap alatt: borotválkozás, szőrtelenítés miatt, akkor még jobban lecsökkenti a nyomást, amíg vissza nem lépünk a zuhanyrózsa alá.

Zuhanyzás közben megy kárba a legtöbb víz

Az Eva gyártói szerint az amerikai háztartásokban a legnagyobb vízpazarlásért a zuhanyzás felelős, ezért szeretnének elébe menni a problémának. A környezettudatos életmód mellett a fogyasztáson is spórolhat a felhasználó. Példaként hozzák fel, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos háztartásban egy zuhanyzás 9 percig tart, ezalatt 72 liter vizet fogyaszt el egyetlen személy. A lakosság jelenleg mintegy 316 millió fő, ha úgy vesszük, hogy egy nap csak egyszer zuhanyozik mindenki, az 22,5 milliárd liter vizet jelent naponta. Ez éves szinten elképzelhetetlenül sok: 8250 milliárd liter vízfogyasztást jelent.

A készülékhez egy ingyenesen letölthető alkalmazás kapcsolódik, ezen adhatjuk meg, mikor milyen víznyomás legyen. Arra is van lehetőség, hogy optimális zuhanyzási időt adjunk meg, ekkor a zuhanyrózsa automatikusan jelez, mennyi idő van még hátra.

A gyártók szerint az Eva a legtöbb zuhanyfejjel kompatibilis. Egy 9 voltos elemmel állítólag egy évig is kihúzza, mielőtt cserélni kell. Az IndieGogo közösségi adománygyűjtő oldalon indult kampány keretében már több mint 30 ezer dollárt gyűjtöttek az első héten.

Videó az Eva működéséről itt tekinthető meg.

Forrás

Kép

TOP 5