Skip to main content

A világon csaknem egymilliárd ember még mindig nem jut vécéhez, ami a betegségek terjedésének az egyik legveszélyesebb forrása, erre az ebolajárvány is felhívta a figyelmet - derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ivóvízellátásról és közegészségügyről szóló éves jelentésében.

Nigériának felhívták a figyelmét arra, hogy gátat kell szabni az országban elterjedt, szabadtéri székelési szokásoknak, mert az ebolavírus az emberi testnedvek útján fertőz - olvasható a jelentésben.

Az ebolajárvány által leginkább sújtott Libéria 4,2 millió lakosának majdnem fele nem használ vécét. A járvány harmadik országában, Sierra Leonéban ezt az arányt 28 százalékra becsüli a jelentés.

hirdetés

A dokumentum hangsúlyozta: ivóvízhez és illemhelyhez egyre többen jutnak, a "fejlődést azonban továbbra is akadályozza a pénzhiány". Fekete-Afrikában, ahol a lakosság negyede a természetben székel, a becslések alapján két és fél percenként meghal egy gyerek fertőzött ivóvíz fogyasztása vagy a higiénia és a mellékhelyiségek hiánya miatt.

India vezeti a listát

Az egymilliárd emberből, akinek nem áll rendelkezésére higiénikus mellékhelyiség, 825 millióan élnek mindössze tíz országban: az ázsiai öt közül India az első, ahol 597 millió lakos nem jut vécéhez, ezt követi Indonézia, Pakisztán, Nepál és Kína. Afrika érintett öt országa Nigéria, Etiópia, Szudán, Niger és Mozambik.

Ivóvíz és vécé

"Eljött a cselekvés ideje. A 2015 utáni tartós javulást szolgáló teendők pontos napirendjét még nem ismerjük, azt azonban tudjuk, hogy az ivóvíz és a mellékhelyiségek higiéniája egyértelmű prioritás, ha olyan jövőt akarunk, amelyben mindenkinek lehetősége lesz egészségesen és méltó módon élni" - hangoztatta a jelentés bemutatásakor Michel Jarraud, az ENSZ ivóvízért felelős munkatársa.

Forrás

Kép: Indiai nők, kezükben vécékagylóval, Forrás: AFP/Roberto Schmidt

TOP 5