Skip to main content

Évente 10 millióan halhatnak meg a világon antibiotikumoknak ellenálló kórokozók miatt 2050-től - derül ki egy nemzetközi szakértői jelentésből.

A szakértői csoportot David Cameron brit miniszterelnök hívta életre júliusban, vezetője Jim O'Neill, a Goldman Sachs globális pénzügyi szervezet korábbi vezető közgazdásza volt. A prognózis szerint a halálozások többsége Ázsiában (4,7 millió) és Afrikában (4,1 millió) következik be. Európában évente átlag 390 ezer, az Egyesült Államokban 317 ezer halállal számolt a tanulmány.

hirdetés

Ezen adatok alapján az antibiotikum-rezisztencia lesz a világon a vezető halálok, megelőzi a 8,2 millió ember életét kioltó rákot, az 1,5 millió halált okozó diabéteszt, az 1,4 millió áldozattal járó gyomor- és bélhurutot, valamint a közlekedési baleseteket (1,2 millió halott). A kutatók kalkulációi szerint a következő 35 évben 300 millió ember hal meg idő előtt a jelenlegi gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek miatt. A jelentést két korábbi tanulmány eredményeire alapozták, egyiket a Rand Europe kutatóintézet, másikat a KPMG üzleti tanácsadó készítette.

Az antibiotikum-rezisztencia ma a világon évente 700 ezer ember halálát okozza, ebből 50 ezren Európában és az Egyesült Államokban hunynak el. A jelentést készítő bizottság megalakításakor Cameron arra hívta fel a figyelmet, hogy a baktériumrezisztencia valós és fenyegető veszély, mert az ellenálló baktériumok kifejlődése gyors és az egész világon tapasztalható.

Elmondta: félő, hogy az antibiotikumok hatástalanná válása az orvoslás középkorába juttatja vissza a világot, ahol a ma gyógyítható fertőzések és sérülések újra halálossá válnak. A világ emberi antibiotikum-fogyasztása majdnem 40 százalékkal növekedett 2000 és 2010 között - derült ki a jelentésből.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Egyre több baktérium válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben, Forrás: Origo

TOP 5