Skip to main content

Nemrég jelent meg egy cikkünk a túlnépesedéssel kapcsolatban, érthető módon egyből éles vitákat váltva ki. Az egyik olvasónk hozzászólásában cáfolandó e cikk állításait, egy videóra hivatkozott, amit most mi is közzéteszünk az oldalunkon.

Eszerint a túlnépesedés egy mítosz, semmi alapja nincs, csak utána kell számolni. A videóval kapcsolatban megjegyezzük, hogy bár tudományosnak akar látszani, mégsem az. Hiányoljuk belőlük az egzakt, pontosabban a még tényszerűbb adatokat, persze rögtön meg is kell jegyeznünk, laikusok számára készült a kisfilm, így éppen emiatt is hiányozhat belőle a "tudományos" nyelvezet, vagy egzaktabb számsor.

hirdetés

Ugyanakkor a videó alatt ez olvasható, amit már nem igazán értünk, hisz mi köze a bibliának a tudományhoz. De idézzük a szöveget, hogy mindenki láthassa, milyen "koncepció" mentén került fel a You Tube-ra a videó és mellé a szöveg:

Nem szabad mindent elhinnünk, ami a médiából árad! Még akkor sem, ha tudományos érvekre hivatkoznak egyesek, és akkor sem, ha egy lelkész tanít - egyébként nyilvánvalóan bibliátlan - tanokat. „Akinek két ruhája van, adjon annak, akinek nincs, és akinek van ennivalója, hasonlóan cselekedjék." (Lukács 3,11)

Ezután bárki elgondolkodhat azon, mi is a manipulatív, a túlnépesedéssel kapcsolatban megjelent cikkek, vagy az ilyen videók, bár megjegyeznénk, semmi problémánk a bibliával vagy a vallással. A videó kapcsán még megjegyeznénk, hogy eddig, azaz több, mint egy év alatt 220 embernek sikerült megtekinteni a valamivel több, mint 3 perces filmecskét, ami önmagában is elgondolkodtató, de ennek lehet az az oka is, hogy ezt a videót nem értékeli kellően a "manipulatív" média.

Maradjunk azonban, ha lehet, a tényeknél! A fenntartható fejlődés egy konferenciáján Láng István professzor a túlnépesedéssel kapcsolatban a következőket mondta el. Amikor ő született, azaz a harmincas évek elején, a bolygón még csak kb. 2 milliárd ember élt, mára ez a szám 7-re nőtt. De talán nem is ez a kérdés, hanem az, mi lesz jó nyolcvan, kilencven év múlva, azaz kb. 2100-ra. 

A kritizált a cikk a következőket írta:

"...nem valószínű, hogy a népességnövekedés még ebben az évszázadban leállna, könnyen lehet, hogy 2100-ban már 12 milliárdan leszünk. Ez az eredménye egy 2014 szeptemberében, a Science folyóiratban közölt kutatásnak, amelyet egy tizennégy tagú, statisztikusokból, demográfusokból álló csoport végzett. Az elemzők a washingtoni, a coloradói és a szingapúri egyetemen, valamint az ENSZ-ben dolgoznak."

De döntsön a néző/olvasó, van-e, lesz-e túlnépesedés a Földön.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

A kép csak illusztráció

 

TOP 5