Skip to main content

 

Hosszú időn keresztül vitte ki külföldre a Magyarországon megszerzett nyereségét a Tesco, több milliárd forint került ki így az országból – közölte a Híradó.huval a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba szerint a Tesco ezzel akarta az adózás előtti nyereségét csökkenteni. „A magyar vállalatnál a könyvelésekből egyértelműen kiderült, hogy még a legínségesebb időkben, amikor a válság közepében voltunk, akkor is milliárdos nagyságrendben külföldi fióktelepekre juttattak ki milliárdos összegeket azzal a céllal, hogy csökkentsék Magyarországon az adózás előtti nyereséget” – nyilatkozta a Híradó.hunak Bubenkó.

A dolgozók nem kaptak emelést

Ezzel szemben a magyar dolgozók nem kaptak normális béremelést még a válság előtti időkben sem – hangsúlyozta, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy a Tesco csúcsmenedzserei luxus-magánrepülőgépeken repültek. Az anyavállalatánál még tavaly nyáron is vásároltak egy 11 milliárd forint értékű magánrepülőgépet, ám néhány hónappal később több más géppel együtt ettől is meg kellett válniuk, és ezek után indultak el a megszorító intézkedések, köztük az üzletbezárások – olvasható a portálon.

A nagy gond az anyacégnél van

A szakszervezeti vezető elmondta, valójában az anyacégnél vannak óriási gondok. „Az elmúlt időszakban megjelentek olyan hírek is, hogy több hitelminősítő leminősítette a vállalatot, gagyikategóriába sorolták. Ez azt jelenti, hogy befektetésre alkalmatlan cég, és többször lehetett olyan híreket is hallani, hogy óriási könyvelési problémák vannak a vállalatnál” – közölte, majd emlékeztetett: százmilliárd forintnak megfelelő összeggel számolták el magukat a Tescónál, emiatt pedig rendőrségi nyomozás is folyik a cég körül.

A Híradó.hu Bubenkó Csaba állításai kapcsán megkereste a Tescót, ám ők közölték, hogy nem kívánnak nyilatkozni a témában. A magyarországi boltbezárásokkal kapcsolatban úgy fogalmaztak, a hétfőn kiadott közleményükben leírtak érvényesek.

Bezárnak tizenhárom áruházat

Ismert, a Tesco hétfőn jelentette be, hogy a 222 magyarországi áruházából heteken belül lakat kerül 13 egységre. A Magyar Nemzet később úgy értesült, hogy bővülhet a bezárni kívánt áruházak sora. A Miniszterelnökség szerint méltánytalan volt a Tesco elbocsátásokról szóló bejelentése, mert burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy az agresszív terjeszkedési politikája miatt nem tud nyereséggel működni.

Nehezen lehet hinni egy olyan cégnek, amelyet a brit rendőrség vizsgál könyvelési csalás miatt – adott hangot kételyeinek közleményében a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány. Mint írták, „a Tesco az elmúlt időszakban számos országban súlyos veszteségeket szenvedett el. Ezek után érthető, hogy a Magyarországon is működő élelmiszerlánc bezárja veszteséges üzleteit”.

Két nagy üzletet zár be rövidesen a Tesco Csehországban is, az Ústí nad Labem-i hipermarket és egy prágai szupermarket bezárása következtében 102 ember munkahelye szűnik meg.

hirado.hu

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

A képet Takács József fotós készítette.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5