Skip to main content

 

Érdekes eredményről számolt be nemrég az egyik hazai vállalat egy nemzetközi felmérése alapján.

A Stora Enso Viewpoint jelentéséből kiderült, hogy az ezredfordulós generáció már fenntartható módon szeretne élni. Ez a generáció ugyanis számos tekintetben már nagyobb elvárásokkal rendelkezik, mint a korábbiak, elvárja például azt, hogy a fenntarthatóság kiemelt jelentőségű legyen a vállalatok életében, kezdve a gyártástól az értékesítésen át a termék hulladékkezeléséig. Ez igen erőteljes üzenet volt a Stora Enso számára is: a cég nyugtázta, érdemes pl. kifejezetten megújuló forrásokból, például farostból készülő fenntartható csomagolást gyártani.

Bódi Szilviával a Stora Enso magyarországi értékesítési igazgatójával beszélgettünk a cégről, a jelentés eredményeiről és az új generáció elvárásairól.

- Mikor lépett a cég a magyar piacra, hol van az anyacég és melyek voltak a terjeszkedés legfontosabb szempontjai?

- A közel 100 főt foglalkoztató Stora Enso Packaging Kft. 2001 óta van jelen Magyarországon a Stora Enso Oyj leányvállalataként. Az anyacég 1998-ban a svéd Stora – bányászati és erdészeti társaság –, valamint a finn Enso-Gutzeit Oyj egyesülésével jött létre. Ezzel egyidőben kezdte meg az európai terjeszkedését is, különböző fafedolgozó cégek és papírgyártó vállalatok felvásárlásával. A 2000-es évektől már Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Oroszországban is vannak cégeink.

- Miért érdekesek az Önök termékei, és mit takar a már említett rostalapú technológia?

- Fő profilunk az ofszet nyomott hullámkarton termékek gyártása. Miért érdekesek? Azért, mert alapos tervezés, művészi megmunkálás, és magas színvonalú befejezés során válnak termékekké a tekercsben érkezett alapanyagok. Hisz ezek nem csak „dobozok”, bizton állíthatom, kiváló munka és szakértelem bújik meg minden egyes termék mögött. A rostalapú technológia a 100% cellulóz alapú gyártást takarja. Alapanyagaink, termékeink megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak, vagyis 100%-ban lebomlanak. Mindehhez tudni kell még, hogy a cég a termékeinek egyedi megjelenését olyan speciális technológiákkal képes elérni, mint például a dombornyomás, különleges lakkozási eljárások alkalmazása és a fóliázott ablakozás. A vállalat vevői közé jelentős hazai és nemzetközi, multinacionális gyártócégek és hipermarketláncok tartoznak.

- Miért tartja a cég fontosnak a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet? Honnan származnak a termékek, vagy mennyiben újrahasznosítottak?

- Véleményem szerint a XXI. században minden valamire önmagát tartó vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre és az alaptevékenységét ezzel összhangban látja el. Másrészt a mi cégünk fő alapanyagaa fa, tehát küldetésünk egyik legfontosabb célja a természet, azon belül az erdők védelme és megőrzése. Emiatt cégünk a brazil esőerdőkben és Kínában hanyatlásnak indult területeket vásárolt fel, ahol ma máreukaliptusz-fákat termesztünk. Az eukaliptusz kimondottan gyors növekedésű fa, amely fő alapanyagunk. Ezzel igyekszünk megőrizni a természetet, ráadásul hozzájárulunk a természetes körforgás fenntartásához.

- Miért koncentrál a fiatalokra, elsősorban az Y generációra a gazdasági társaság? Érdemes ennyire odafigyelni rájuk?

- Igen, hiszen a kutatásból is kiderül, hogy az ezredfordulós – 1980 és 2000 között született – generáció közel fele fontosnak tartja, hogy az értéklánc teljes egészében fenntartható csomagolást használjon. Kiderült az is, hogy ez a generáció az idősebbekhez képest szívesebben vásárol környezetbarát termékeket. Ötből négy fő megkérdezett fontosnak tartja például a csomagolást a vásárlás során. A kutatás során kapott eredmények ezáltal újabb lehetőséget kínálnak a kereskedők és márkatulajdonosok számára az értékesítés és az árrés növelésére. Tehát úgy látjuk, hogy a kereskedelmi szektorban a termékek minősége és ára, valamint az alkalmazott technológia mellett különösen fontos tényezővé válik a fenntarthatóság, hiszen az ezredfordulós generáció egyre meghatározóbb fogyasztói csoporttá válik, ezért újraértelmeztük a termékeinket, az üzletpolitikát és a gyártást is. Eddig is és továbbra is igyekszünk megkülönböztetni magunkat a piacon, és valami olyasmit kínálni, amely hozzáadott értéket képvisel és ezzel a vevőkörünk is megkülönböztetheti önmagát –fejezte be a beszélgetést Bódi Szilvia. 

TOP 5