Skip to main content

 

Három tizenéves, divatmániás fiatalt röptettek a világ egyik legjobb módú országából Kambodzsába, hogy egy hónapig a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy készülnek imádott és gyorsan cserélődő ruhadarabjaik.

Még hogy a valóságshow káros? Attól függ, miről szól! A norvég Sweatshop (angolul így nevezik a periférián fekvő országokban működő üzemeket, ahol a helyiek fillérekért, sokszor embertelen körülmények között dolgoznak a világ másik felén óriási haszonnal eladott termékeken) egyszerre tévéműsor és társadalmi kísérlet, amelyben három divatmániás fiatalt küldtek el Kambodzsába, hogy testközelből tapasztalják meg, hogyan is készülnek imádott darabjaik.

hirdetés

Az ötlet megdöbbentően hatásosnak bizonyult: az egy hónapos munka alatt a fiatalok szemlélete gyökeresen átalakult, nem gondolták többé, hogy bárki számára elfogadható lenne ez az élet csupán azért, mert nem ismer jobbat. Megdöbbenve tapasztalták például, hogy egy Mango márkájú póló egyhavi lakbérrel ér fel a világ azon tájékán.

Az egyik részvető teljesen kiborult és úgy nyilatkozott: „Kiábrándító, hogy a legnagyobb divatcégek éheztetik a dolgozóikat… És senki nem vonja felelősségre őket!” A műsor által kiváltott nemzetközi felháborodásnak állítólag máris van konkrét hatása, a H&M béremelést jelentett be. A sorozatot itt lehet megnézni.

(Hogy milyen is valójában egy ázsiai rabszolga mindennapi élete, arról az alábbi, kapcsolódó cikkeinkből lehet átfogó képet szerezni - szerk.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép forrása

TOP 5