Skip to main content

 

Egyre több a daganatos beteg, ezeknek az eseteknek a jó része az alábbi öt leghalálosabb ráktípus közül kerül ki.

A rákos sejtek könyörtelenül osztódnak és növekednek a testben. Ha ezt a sejtburjánzást, az orvosok nem tudják megfékezni, akkor áttétek képződnek, aminek végeredménye a halál. Különböző belső és külső tényezők játszanak szerepet a rák kialakulásában. Belső tényezők közé tartozik például a genetikai mutáció, a hormonális és immunológiai változások. Külső tényezők között említhető például a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a fertőző betegségek. Ezek a kockázati tényezők gyakran évekig fennállnak, mielőtt rákos elváltozást okoznának.

hirdetés

Magyarországon évente közel 50 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 32 ezer beteg hal meg évente valamely daganat következtében. De nézzük, melyek a leggyakoribb rákfajták. 

Tüdőrák

Magyarországon évente 10 ezer feletti az újtüdőrákos megbetegedések száma, és 8 ezer beteg hal meg a betegség következtében. A tüdőrákot jellemzően már akkor diagnosztizálják, amikor a betegség előrehaladott állapotban van, ezért a betegnek nem sok esélye van a gyógyulásra. A dohányzás messze a leggyakoribb oka a tüdőráknak. A tüdőráknak két fajtája van: a kissejtes és a nem-kissejtes (NSCLC). Az új tüdődaganatos megbetegedés 85 százalékát a nem-kissejtes tüdőrák teszi ki, melynek leggyakoribb típusa a mirigyhámból kiinduló adenokarcinóma. A rák típusától, a betegség stádiumától függően a kezelés magában foglalja a műtétet, kemoterápiát, sugárkezelést.

Vastagbélrák

vastag- és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak is. Itthon körülbelül évi 7500-8000 az új betegek száma, és körülbelül 5 ezer ember hal meg évente a betegségben.

Ha idejében felfedezik, a vastagbélrák gyógyítható, sőt, jó eséllyel élnek még legalább öt évig az érintett páciensek. A korai stádiumban felfedezett rák 90 százalékban gyógyítható, azonban ehhez elengedhetetlen a kolonoszkópiás szűrővizsgálat. A vastagbélrák stádiumától függően kezelhető műtéttel, sugárkezeléssel, kemoterápiával. 


Mellrák

Évente több mint 5 ezer új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak Magyarországon. A mellrák a leggyakrabban a tejcsatornákat illetve a tejmirigyeket alkotó sejtek elváltozásaiból alakul ki. A betegség jórészt a nőket érinti, de a férfiaknál is kialakulhat (a mellrákos megbetegedések nagyjából 1 százaléka érinti a férfiakat). Jellemzően időt vesz igénybe, ameddig a rosszindulatú sejtek elszaporodnak. A mellrák kezelésének fajtája nagyon sok tényezőtől függ, alkalmazhatnak masztektómiát, lumpektómiát, egyéb műtéti beavatkozást, kemoterápiát, hormonterápiát.

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5