Skip to main content

 

Így is lehet mérni a jólétet, nem kétséges. A módszer azonban sokakat meghökkent.

Az elektromos vécék eladási mutatói alapján méri a jólétet a japán kormány. Jelenleg a háztartások 76 százalékában van ilyen eszköz. A japán kormány minden évben a tartós háztartási eszközök elterjedtsége alapján számolja ki, milyen a jólét szintje az ázsiai országban. A Quartz cikke szerint a vizsgált árucikkek között évek óta helyet kap az angolul „washlet” néven ismert elektromos vécé is.

hirdetés

Távirányítóval is kapható

A vécék közül a legnépszerűbbeket a japán „high-tech csatornázási vállalat”, a Toto gyártja. Ezek tulajdonképpen árnyékszékbe épített bidék: az ülőkébe egyfajta zuhanyt építettek, ehhez pedig egy kapcsolótáblát, ahol többek között beállíthatjuk a vízsugár erejét, hőmérsékletét és irányát is, emellett magát az ülőkét is előmelegíthetjük. Egye modellekhez valamilyen okból távirányító is jár.

Japánon kívül is siker

A digitális vécék már japánon kívül is kaphatók, a Toto például már az Egyesült Államokba is szállít, viszonylag baráti, 250 dolláros (68 000 forint) áron. Nemrég a New York Times riportere is beszerzett és kipróbált egy ilyen vécét. „Az első használat után – érezve a párnázott, meleg ülőkét, a személyes zuhanyt, a teljes frissesség érzetét – alig akartam elhagyni a fürdőszobát (…) Az okostelefonom mellett ez lett a kedvenc, nélkülözhetetlen digitális eszközöm” – írta.

A Toto szerint Amerikában is nagy sikert fog aratni a világ több országában már befutott vécé: Japánon kívül több ázsiai és közel-keleti országban is átütő sikert aratott a termék, a cég New York Timesnak nyilatkozó elnöke szerint évente átlagosan 20 százalékkal növekednek a külföldi bevételeik.

A legtöbb lakásban már van

A japán háztartásokban már szinte alapfelszerelésnek számítanak az okosvécék: a japán kormány legutóbbi, életszínvonalról szóló felmérése szerint a háztartások 76 százaléka rendelkezik ilyen vécével. Ezzel az egyik legelterjedtebb használati tárgynak számít a tévék (97 százalék), a mobiltelefonok (93,2) és az autók (81 százalék) után.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5