Skip to main content

 

Különböző kultúrákban ugyanaz a jelenség más és más megoldásokat hívhat életre, gondoljunk csak a Japánban a metrókocsikba utasokat betuszkoló közalkalmazottakra vagy a spanyoloknál köztiszteletben álló sonkaszeletelő mesterre, mert ilyen is van. A Mashable listát készített a legbizarrabb munkákról.

Uzsonnásdoboz-futár, India

A főleg Mumbaiban tevékenykedő dobozhordók az irodai munkások, diákok családjaitól gyűjtik be a frissen készített ebédet, majd elszállítják a dolgozó/tanuló családtagnak, és az ebéd végeztével visszajuttatják a dobozokat. A témát a világszerte forgalmazott film, a Lunch box is feldolgozta, a magyar mozik Eperízű szerelem címmel vetítették.

hirdetés

Az Indiában dabbawalasként ismert tevékenységet mindenki a Dabbawalas Trustnál végzi, de nem alkalmazottként, hanem magánvállalkozóként, minden egyes ételhordó részvényese a cégnek. Mumbaiban körülbelül ötezer dabbawalas működik, napi 400 ezer ebéd kiszállításáról gondoskodva. A dobozokat színekkel és különböző szimbólumokkal különböztetik meg, a Forbes cikke szerint az egyedi rendszer meglepően pontos munkavégzést eredményez: nyolcmillió kiszállításból átlagosan mindössze egy téves.

Rendszámtábla-takaró, Irán

A szmog és a légszennyezettség miatt korlátozták az autóforgalmat Teheránban: vannak napok, amikor csak a páros számmal végződő rendszámmal rendelkezők közlekedhetnek bizonyos belvárosi területeken, vannak, amikor a páratlanok. Ezt a helyiek úgy próbálják kijátszani, hogy a közismert helyeken elhelyezett megfigyelő kamerák környékén lézengőket felfogadják, hogy sétáljanak az autó mögött, amíg az lassan átcsúsznak a kamera látókörén.

Majomhessegetők, India

Delhi utcáin olyannyira elszaporodtak és elszemtelenedtek a majmok, hogy már nemcsak magánlakásokat túrnak fel élelem után kutatva, de komplett irodákat forgattak fel, ráadásul a veszettséget is terjesztik, ezért az önkormányzat kiírt egy tendert, hogy valaki kergesse el a majmokat. A nyertes cég olyan embereket hozott, akik korábban, a kasztrendszerben elfoglalt helyüknél fogva, generációk óta foglalkoztak majmokkal. Jelenleg a város előkelőbb negyedeiben 40 alkalmazott járja az utcákat, akik havi körülbelül 100 dollárért éles üvöltésekkel és csúzlival riogatják a majmokat.

Bérelhető esküvői vendég, India

Még mindig Indiában járunk, ahol az esküvőkre meghívott vendégsereg nagysága státuszszimbólumnak számít. De ha valakinek nincs sok rokona vagy barátja, akkor is megmenekülhet a kínos helyzetből, hála a bérelhető esküvői vendégeknek, akik régről ismert barátoknak tettetik magukat az esküvőn. A szolgáltatás díja 10 dollár körüli összegre rúg.

Sonkaszeletelő, Spanyolország

A közkedvelt spanyol füstölt sonka – a jamón serrano – akkor a legízletesebb, ha szinte áttetszően vékonyra szeletelik, azonban ez nem könnyű feladat. Olyannyira nem, hogy Spanyolországban jól fizetett mesteremberekre bízzák a feladatot, akik gyakran megtalálhatóak esküvőkön, rendezvényeken is, és órákon ár csak szelik a vékonyabbnál vékonyabb szeleteket.

„Metrótuszkolók”, Japán

Japánban, főleg Tokióban csúcsidőben olyan zsúfoltak a metrók, hogy aligha tudnák bezárni az ajtóikat, ha nem lennének azok a városi alkalmazottak, akik egyszerűen addig tuszkolják az embereket, amíg be nem tudják zárni az ajtókat:

Az összeállítást a Mashable készítette a Quorán talált bejegyzések alapján.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5