Skip to main content

 

Az Olaszországba és az EU-ba özönlő migrációs áradatot nem katonai, hanem globális problémának tartja az olasz fegyveres erők vezérkari főnöke. Claudio Graziano szerint háborús cselekménynek minősülne Líbiával szemben a Földközi-tengeren az olasz és a líbiai partok közötti hajóblokád.

Hatástalan lenne a blokád

A tengeri blokádot kizárólag az ENSZ határozatával vagy az érintett észak-afrikai állam kérésére lehetne bevezetni, de akkor is eredménytelen lenne - állapította meg. A tábornok azt mondta, az emberkereskedők így is, úgy is útra indítanák a líbiai partokról a bevándorlókkal teli lélekvesztőket.

hirdetés

A vezérkari főnöke megjegyezte: az olasz hatóságok eddig nem tudták bizonyítani, hogy a bevándorlókkal teli hajókon terroristák is érkeztek Olaszországba, de az Iszlám Állam "sokféleképpen, migránsok nélkül is be tudja szivárogtatni embereit" - tette hozzá.

A britek szerint sem megoldás

A brit védelmi miniszter szerint sem lehetne hajóblokáddal útját állni a Földközi-tengeren át Európába tartó menekültáradatnak. Michael Fallon a BBC-nek kifejtette, hogya líbiai tengerpart több mint 1600 kilométer hosszú,és a Kadhafi-rezsim elleni nemzetközi katonai fellépés idején 40 hadihajóból álló flottára volt szükség az akkori tengeri blokád időleges fenntartásához.

Fallon szerint inkább hírszerzési értesülések megosztásával kellene törekedni arra, hogy Afrikán belül fel lehessen térképezni az embercsempészek útvonalait, és "lecsapni" a szervező bűnbandákra. Elismerte, hogyaz Iszlám Állam miatt Líbiába nem lehet visszaküldeni a menekülőket, ám szerinte más észak-afrikai országokba vissza lehet telepíteni a tengerből kimentett embereket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

TOP 5