Skip to main content

 

Közel hatvan afgánt és szírt próbáltak Magyarországon át Nyugatra vinni a hétfőn elfogott embercsempészek. Szegedet is elárasztották a menekültek.

Három külföldi embercsempészt is elfogott hétfőn a rendőrség: Gyálon és Mosonmagyaróváron két ukrán és egy bolgár férfit kaptak el, akik szír és afgán utasokat szállítottak illegálisan.

hirdetés
 

Teherautóikban 59 menekült szorongott,  úti okmányok nélkül. A rendőrök átadták őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak. A külföldi szállítókat embercsempészettel gyanúsítják – mint kiderült, egyikük

fejenként 450 eurót kért a Németországba tervezett fuvarért 

a menekültektől. 

Beindult az üzlet

Az utóbbi időben jelentősen nőtt az elfogott külföldi embercsempészek száma. Az elmúlt két hétben csak Fejér megyében három fuvarost értek tetten, gyorsított eljárás során elítélték őket, és felfüggesztett börtönbüntetés mellett kiutasították őket az országból.

Naponta százak jönnek

Sokan érkeznek azonban segítség nélkül is Magyarországra: vasárnap összesen 760, hétfőn 659 menekültet állítottak meg a szerb–magyar határon, többségüket Csongrád megyében.

Szegeden is megjelentek

Szeged térségében gyakorlatilag folyamatos az áramlás. Az AFP képriportot készített a dél-magyarországi helyzetről. Munkatársuk kedden afrikai és afgán menekültek nagyobb csoportjait fotózta a zöldhatáron. Volt, akit feltartóztattak, ám a fényképek tanúsága szerint sokaknak sikerült eljutniuk városba, és vonatra is szálltak a helyi pályaudvaron. 

Újabb vasfüggöny

Mint arról az Origo is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 17-én jelentette be, hogy a kormány egy négy méter magas kerítést kíván a szerb–magyar határon felépíteni, hogy így állítsák meg az egyre nagyobb migránsáradatot. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus 1-jéig kell előteremtenie a forrásokat a kerítés megépítéséhez. 

Mindenhova egy rendőrt?

Lázár János szerint a határzár egyetlen alternatívája az lehetne, ha harmincméterenként egy rendőrt állítanának a 175 kilométeres szakaszon, de ez sem kerülne kevesebbe a 20-25 milliárd forintos költségvetésűre becsült kerítésnél. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint senki sem várhatja tőlünk, 

hogy 150 ezer ember végigcsörtessen az országon, 

hogy aztán a többi ország visszatoloncolja őket”.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: AFP / Csaba Segesvári

TOP 5