Skip to main content

 

Itt a tuti recept: tedd félre a fizetésed negyedét havonta, a megtakarításaidból vegyél hosszú lejáratú lakossági kötvényeket és elégedj meg azzal az életszínvonallal, amiben most élsz. Így akár 21 év után örök szabadságra mehetsz!

Sokunkban merült már fel a kérdés, pontosan mekkora vagyonra is lenne szükség ahhoz, hogy az életünk hátralévő részében ne kelljen többet dolgoznunk. Ezúttal ehhez próbálunk némi támpontot adni; kiszámoltuk, hogy mindehhez hány év kőkemény munkára lenne szükség. Meg fogsz lepődni, ha eddig azt hitted, ez teljességgel lehetetlen.

A kérdés első körben persze azon múlik, hogy mik is az elvárásaink a jövőt illetően. Az alábbiakban abból indulunk ki, hogy a célunk a munkától való minél előbbi szabadulás, persze úgy, hogy az életszínvonalunk azért ne nagyon essen vissza. Ezzel pedig eljutunk a második kérdéshez: vajon mekkora vagyon tudna akkora kamatot nyújtani, amely az inflációt legyűrve is mindenkor fedezni tudja a jelenlegi életszínvonalunkat?

hirdetés

Térjünk is rá a lényegre!

Az elképzelésünkben olyan alanyból indultunk ki, aki az életének azon szakaszán már túl van, hogy nagyobb beruházásokat kelljen végrehajtania, az ugyanis megakadályozná a konstans megtakarításban. Emberünk így 30 éves és a magyar átlagos fizetésnél (országosan nettó havi 158 ezer) valamivel jobban keres, ugyanis Budapesten él, ahol az átlagos nettó már 200 ezer forint.

Megtakarítási képessége a kiinduló feltételezésünk szerint a nettó jövedelmének a negyede (kezdetben 50 ezer forint).

Így 150 ezer forintos elkölthető jövedelemmel éli az életét, amivel teljesen elégedett. Ez utóbbit külön hangsúlyoznánk, mivel ennek köszönhetően a reálbér-emelkedéséből (inflációt meghaladó bérnövekedés) származó többletet inkább a megtakarításainak további növelésére fordíthatja. Innentől kezdve pusztán azt várja az emberünk, hogy a hosszú kötvényekbe fektetett vagyonából származó jövedelme valamikor fenntarthatóan (inflációt követően) elérje azt a szintet, ami mellett már nem kell többet dolgoznia.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay 

TOP 5