Skip to main content

 

Egy tavalyi KSH adat szerint Magyarországon majdnem húsz olyan település ismert, ahol harmincnál kevesebben laknak.

Iborfián pl. összesen nyolcan, de Gagyapátiban sem sokkal többen, összesen tízen, míg Tornakápolnán és Tornabarakonyon már tizennégy-tizennégyen. (A teljes lista ide kattintva érhető el.) 

Mindez talán viccesnek tűnik, inkább azonban elkeserítő, hisz a nemrég napvilágot látott adatok szerint 2060-ra legfeljebb már csak nyolcmillió állampolgár él majd az országban, kérdés, azok is hol, vidéken vagy a városokban. Van tippünk.

hirdetés

 

Mik a főbb okok?

A falvak elnéptelenedése, elöregedése évről évre egyre nagyobb probléma hazánkban, az elhagyott lakóházak, tanyák száma szintén.

Fogy Magyarország népessége, melyhez nemcsak az járul hozzá, hogy a vidéki lakosság a városokba költözik, - hisz a KSH elemzése szerint a népesség koncentrációja jelentős, a városokban él a hetven százaléka, a fővárosban pedig az egyötöde -, illetve nem születik elég gyermek, hanem egyre inkább az is, hogy a munkaképes lakosság jelentős része külföldön vállal munkát, bárhogy is próbálja a magyar kormány bagatellizálni a nem kívánt folyamatot. Honfitársaink leginkább az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Ausztriában kezdenek új életet, amit elmélyít az is, hogy a kivándorlás üteme áprilistól ismét emelkedést mutat.

A munkavállalás önmagában még talán nem lenne probléma, az már azonban annál inkább, hogy a kint dolgozó magyarok vajmi kevés százaléka kíván hazatérni. Gyermeket is inkább külföldön vállalnak, így arra is kevés esély van, hogy az utódok egyszer majd „újra” Magyarországon fognak élni. A kormány ugyan próbál intézkedéseket hozni, hogy hazacsábítsa a külföldön „rekedt” fiatalokat, próbálkozásai azonban rendre kudarcba fulladnak, úgy látszik, a folyamat megállíthatatlan. 

Talán el kellene gondolkodni azon, hogyan lehetne újratelepíteni a szellemfalavakat, erre azonban újabb kormányprogramot kellene kidolgozni, és az még nincs, noha elképzelések vannak már, milyen is lehetne a jövő önfenntartó települése.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: utazom.com

TOP 5