Skip to main content

 

Az ingyenpénz mindig jól jön. A CSOK-ot júliusi indulása óta már kétszer annyian kérték, mint tavaly az akkor még nem így hívott támogatást.

Ráröpültek az emberek az új szocpolra, a gyermekes lakásvásárlók most milliókat kaphatnak az államtól. A költségvetésben családi otthonteremtési kedvezmény néven (CSOK) félretett pénz az igénylők számát látva valószínűleg nem is lesz elég, a júliusi indulás óta már kétszer annyian kértek, mint amennyi szocpolos tavaly összesen volt. A támogatás tovább emeli majd az egyébként is meredeken növekedő árakat, dühönghetnek, akik most lakást vennének, de nem jogosultak.

hirdetés

Egyetlen hónap alatt 1625-en igényelték a CSOK-ot, vagyis az új szocpolt, tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ezek egyelőre előzetes részadatok, amit a bankok tájékoztatásaiból összesítettek, de egyértelműen látszik, hogy a szocpol előző verziójánál sokkal népszerűbb a júliusban életbe lépett változat.

A minisztérium szerint az egy hónap alatt leadott igénylés kétszer annyi, mint amennyi támogatást az egész tavalyi évben kiadtak, a 2012 óta megkötött teljes szerződésszám közel háromnegyede.

A július óta igényelt kedvezmény összértéke 1,7 milliárd forint, az egy lakásra jutó átlagösszeg nagyjából 1,1 millió forint.

Ha folytatódik ez a tempó és a beadott kérelmek többségét valóban támogatják is, túlcsúszhat a kormány a terveken, az idei évre ugyanis mindössze 4 milliárdot tettek félre CSOK-ra, jövőre 9,5 milliárdot, éves szinten 10-12 ezer támogatottal számoltak.

Az első hónap adataiból ugyanakkor kár lenne nagyon messze menő következtetéseket levonni, sokan halogatták idáig a vásárlást az új szocpolra várva, az első időszakban emiatt is több lehet az igénylő. Korábbi sajtóhírek szerint mindenesetre a kormány gondolkodik azon, hogy meg kellene emelni a keretösszeget, konkrét döntésről egyelőre nem tudunk.

Mi az a CSOK?

A július elsejétől igényelhető új szocpol egy olyan támogatási forma, amelyben 500 000 forinttól 3 250 000 forintig kaphatnak hozzájárulást az első otthont vásárlók, vagy azok, akik a meglévőt szeretnék nagyobbra cserélni. A támogatás összege függ az ingatlan alapterületétől, a gyerekek számától és az ingatlan energetikai besorolásától.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5